Την αξιολόγηση «CCC» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας έχει περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι προκλήσεις του προγράμματος είναι υψηλές, καθώς θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δυσκολίες αυξάνονται και λόγω της απρόβλεπτης και μη σταθερής πολιτικής κατάστασης της χώρας.

 

Ο Fitch επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αναμένεται πριν τον Ιανουάριο, καθώς το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και εμπροσθοβαρές. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχής ολοκλήρωσή της θα συνεπάγεται μία περιορισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζει, έως τώρα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των 49 προαπαιτούμενων δράσεων, ενώ η υλοποίηση ορισμένων ακόμη μέτρων θα οδηγήσει στην εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ και στην επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Fitch θεωρεί ότι πρόκειται για ένα βήμα σε μία μεγάλη πορεία επανα-σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής εμπιστοσύνης.

Εν συνεχεία, διαπιστώνει μία σαφή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα. Ωστόσο, ο κίνδυνος επανάληψης των όσων έγιναν την περασμένη Άνοιξη είναι ζωντανός, εξέλιξη που συντηρεί το σενάριο του Grexit.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της οικονομίας, ο Fitch εκτιμά ότι το 2015 θα σημειωθεί ύφεση 0,3% ενώ το 2016 ανάπτυξη 1,5%. 

Facebook Comments