Σε γενική απεργία κάλεσαν χθες Κυριακή δύο από τα μεγαλύτερα τουρκικά συνδικάτα από σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι αντιτίθενται στον πρωθυπουργό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Γερμανία που ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ χθες σημειώθηκαν διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ανοικτή επιστολή υπέγραψαν εξάλλου περίπου 20 πολύ γνωστές μορφές του καλλιτεχνικού κόσμου περιλαμβανομένου του Φατίχ Ακίν, του Γερμανού τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη, καλώντας την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ από κοινού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβει πρωτοβουλία για να συμβάλει να δοθεί ένα τέλος στη βία στη Γερμανία. “Τα γεγονότα και οι εξελίξεις στην Τουρκία μιλούν αφ εαυτών. Παρακαλούμε μην παραμείνετε παθητική. Μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους σας διασφαλίστε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει τη βία που ασκεί εναντίον του πληθυσμού αμέσως”, ανέφεραν οι καλλιτέχνες στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο Ακίν υπογράφει μια ανοικτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας: “απευθύνω έκκληση στην συνείδησή σας, σταματήστε αυτήν την τρέλα”. Από την πλευρά της η συμπρόεδρος των Πρασίνων, του οικολογικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, η Κλαούντια Ροθ, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσει στο πλευρό όσων αντιτίθενται στον Ερντογάν, εξεγέρθηκε χθες σε συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εναντίον της “βάρβαρης βίας” από μέρους των τουρκικών δυνάμεων.

Facebook Comments