Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη  στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Δευτέρας, εκεί όπου θα κριθεί η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης ή όχι.  Παρά το credit negative της Moody’s, οι πιθανότητες για διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης είναι περιορισμένες, σχολιάζουν οι χρηματιστές, αν ο πρωθυπουργός εγγυηθεί ότι η νέα ΕΡΤ θα ξανανοίξει σύντομα. 

Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην εγχώρια πολιτική σκηνή που μόνο τυχαίες δεν θεωρούν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλίμα έντασης συνδέεται περισσότερο με τη διέλευση των αγωγών ή την πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κρατικών εταιρειών των δύο χωρών.

Αποκαρδιωτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να παραδέρνει μεταξύ των 880 – 900 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που και πάλι οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.

Όπως εγκαίρως είχε επισημάνει το «ΜΝ», οι ξένοι διαχειριστές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ως προς τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Από την ευφορία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, φτάσαμε στο σημείο να συζητούμε αν θα γίνουν εκλογές ή όχι και αν θα πέσει η κυβέρνηση, σημειώνουν οι χρηματιστές, οι οποίοι βλέπουν πως από τις 20 Μαίου κι έπειτα το κλίμα έχει γυρίσει αρνητικά για τη χώρα μας.

Και αν τα ομόλογα έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 50 σεντς, στο Χρηματιστήριο που αποτελεί άλλωστε και τον καθρέπτη της οικονομίας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αφού οι απώλειες από τις 20 Μαϊου κι έπειτα ξεπερνούν το 25% κι επιπρόσθετα, η αγορά δείχνει να έχει στεγνώσει από ρευστότητα εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. Πειραιώς και Αττικής έχουν τις αυξήσεις τους σε εξέλιξη, ενώ το καλό νέο υπερκάλυψης της αμκ της ΕΤΕ, μπορεί να λειτούργησε θετικά για την αγορά, την Παρασκευή, αλλά δεν έχει καμία σημασία σήμερα, παρατηρούν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά αναμένει εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσε3ις κεφαλαίου των τραπεζών και βεβαίως αν η κυβέρνηση βγει ενισχυμένη μέσα από αυτή την κρίση. Αν συμβεί αυτό, όπως εκτιμούν, τότε θα αλλάξουν και οι συσχετισμοί στις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, αν συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η τουριστική περίοδος στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει πολλά, μπορεί και να τιναχθεί στον αέρα με ακυρώσεις κρατήσεων και μη προσέλευση τουριστών.
Είναι σημαντικό ότι στην αγορά παρατηρούνται διακυμάνσεις, με την ΕΤΕ να κοιτάζει την άνοδο, κινούμενη πάνω από τα 4 ευρώ, ΔΕΗ στα 7,28 και Ελλάκτωρ στα 2,15 ευρώ.

Επίσης φαίνεται να «ξεκλειδώνει» ο Τιτάνας, ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ, αλλά και η Ιντραλότ, η οποία σχεδιάζει να βγει στις αγορές για τη συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσει ομολογιακό δάνειο που έχει εκδώσει παλαιότερα. Μεγάλες απώλειες άνω του 5% σημειώνει η μετοχή των Folli Follie, άνω του 3% τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

 

ΧΣ

Facebook Comments