Αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση βρίσκεται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενόψει της συνάντησης με τους κυβερνητικούς εταίρους και της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ.

Το ξαφνικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας και πάλι αναταραχή στη χώρα σε μία περίοδο που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τις εκλογές που οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται αργότερα εν μέσω ανησυχιών ότι μία αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μπορεί να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές

“Το πιο παράλογο είναι ότι συζητάμε πιθανότατα την καταστροφή μιας χώρας για την ΕΡΤ. Είναι φανερό ότι τις τελευταίες ημέρες έχει χαθεί κάθε λογική στην αντιμετώπιση του θέματος”, είπε ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ALCO. “Βρείτε λύση”, αναφέρει τo σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Έθνος.

Γνωρίζοντας τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας των εταίρων του στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς αρνείται την επαναλειτουργία της “αμαρτωλής” ΕΡΤ και υπόσχεται να εξυγιάνει τη χώρα που έχει όπως ανέφερε μετατραπεί σε ένα “Jurassic Park” αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς.

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, απέρριψαν την πρόταση του Σαμαρά για λειτουργία ενός μικρότερου μεταβατικού φορέα στη θέση της ΕΡΤ. Οι τρεις πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στις 19.30 την Δευτέρα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

“Λογικά θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν καταλάβει ήδη ότι δεν μπορεί να τιναχτεί το πράγμα στον αέρα για αυτή την απόφαση”, πρόσθεσε ο Παναγόπουλος. “Η χώρα επέστρεψε εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνο”. Ο ίδιος βλέπει πιθανότητα 30% για πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι παρόλο που όλα τα κόμματα το διαψεύδουν.

“Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές, θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας”, σχολίασε στο Reuters o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης. “Υποσχεθήκαμε μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό λαό και η ΕΡΤ είναι ένα πρώτο μικρό βήμα”.
   
   ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, η πλειονότητα των Ελλήνων αντιτίθενται στο κλείσιμο, κυρίως λόγω του ξαφνικού τρόπου με τον οποίο έγινε παρά στην ουσία της ίδιας της απόφασης.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογράφοι κατέβηκαν σε απεργία, χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ενώ οι 2.600 εργαζόμενοί της συνέχισαν να μεταδίδουν μέσω διαδικτύου. Την Δευτέρα, μετέδωσαν ένα βίντεο, όπου απλοί άνθρωποι, μεταξύ τους και παιδιά, εξηγούσαν πως αισθάνθηκαν όταν “έπεσε” το σήμα της ΕΡΤ. Παρόλα αυτά, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στις διαμαρτυρίες και τις απεργίες που προκάλεσε το λουκέτο.

“Με ενοχλεί που ξεσηκώθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι για τους 2.500 της ΕΡΤ. Γιατί δεν ξεσηκώθηκαν και για το 1,5 εκατ. ανέργους;”, είπε η 63χρονη συνταξιούχος Μαρίκα Βλασσοπούλου.

“Το κλείσιμο της ΕΡΤ κατά αυτό τον τρόπο ήταν μια άσχημη κίνηση αλλά έτσι είναι η ζωή μας και έτσι θα είναι από εδώ και εμπρός. Δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές, δεν έχουμε περιθώριο για άλλα έξοδα.  Αυτή η χώρα έχει εξαντληθεί πολιτικά και κοινωνικά. Και δεν εμπιστεύομαστε κανένα πια”.

Παράλληλα, σήμερα το βραδύ ή το πολύ αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία επί της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της απόφαση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει ή όχι και με ποιες προϋποθέσεις η ΕΡΤ.

Μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ θα ανέστειλε προσωρινά το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού μέσου, κάτι που θα σήμαινε ότι το σήμα του κρατικού καναλιού θα μπορούσε να βγει και πάλι στον αέρα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ συνέβαλε στο να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 3,3 δις ευρώ την περασμένη εβδομάδα, άρα ο Σαμαράς έχει ήδη πετύχει μια μικρή νίκη από την εξέλιξη αυτή.

Μια δικαστική απόφαση που θα ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους κυβερνητικούς εταίρους να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, με το κάθε κόμμα να εμμένει στη θέση του αλλά να παραπέμπει στο Σύμβούλιο της Επικρατείας για τις οριστικές αποφάσεις.

Το πρωί της Δευτέρας, η συχνότητα της ΕΡΤ ξεκίνησε και πάλι να εκπέμπει σήμα, με χρωματιστές μπάρες, και με την ένδειξη ΝΕΡΙΤ — την ονομασία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα — να εμφανίζεται στη λίστα των καναλιών.

Facebook Comments