Η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται σε θρίλερ, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή με αφορμή την ΕΡΤ λαμβάνουν χώρα κατά την τουριστική περίοδο στην οποία η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τρέμει η αγορά το ενδεχόμενο των εκλογών κι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. παλινδρομεί μεταξύ των 900 και των 880 μονάδων, ενώ οι όποιες εντολές αγορών πάνε να βγουν καταρρακώνονται από τους πωλητές.

Οι επενδυτές ανησυχούν ως προς το πώς θα κυλίσει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας, με τις φήμες να κάνουν λόγο για μη προσέλευση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, η τρόικα παραμένει εδώ, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να αναπροσαρμόζει το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ. ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ φαίνεται ότι θα προωθηθούν ταχύτερα και πριν από το τέλος του χρόνου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2,6 δις. ευρώ.

Επιπρόσθετα το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε συνεχές παζάρι με την Αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ. Όπως και να ‘χει, το καλό κλίμα που πήγε να διαμορφωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο, τσακίστηκε στη συνέχεια με αποκορύφωμα την εκλογολογία και τις απειλές της Moody’s για περεταίρω υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας. 

Η αγορά από την άλλη, έχει στεγνώσει από ρευστότητα εξαιτίας των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών. Πάντως, τα δικαιώματα της Πειραιώς και της Αττικής υποχωρούν με μεγάλες απώλειες, ειδικά για το πρώτο, που νωρίτερα υποχωρούσε άνω του 50%. Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο 1,46 ευρώ και με απώλειες άνω του 2%. Κάτω από τα 4 ευρώ, στα 3,90 ευρώ υποχωρεί η Εθνική, στα 0,42 υποχωρεί η Alpha.

Από εκεί και πέρα, πτώση άνω του 5% για τα Folli Follie και εντολές πώλησης από μεγάλο ξένο παίκτη, κάτω από τα 3 ευρώ υποχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή, , στα 4,34 ο Μυτιληναίος, ενώ έχει προγραμματιστεί παρουσίαση στους Έλληνες θεσμικούς την Τετάρτη, πωλήσεις στα ΕΛΠΕ, στα 7,07 ευρώ, στα 2,02 ευρώ υποχωρούν τα ΣΩΛΚ, στα 7,41 ευρώ η Motor Oil και στα 6,11 ο ΟΤΕ. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, στα 35 εκατ. ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments