Νέο ραντεβού μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε ότι αφορά στην ΕΡΤ, όπως είπαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην απόφαση του ΣΤΕ, που διατάσσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά όχι στο “μαύρο”.

Ειδικότερα, άμεση επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας χορηγώντας την προσωρινή διαταγή για την κοινή Υπουργική Απόφαση υπέρ των εργαζομένων, που προσέφυγαν (σωματείο ΠΟΣΠΕΡΤ).

Τον τρόπο εφαρμογής αυτής της απόφασης θα συζητήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί την ερχόμενη Τετάρτη σε νεά συνάντσή τους,

Οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν την άμεση επανλειτουργία της ΕΡΤ σε όλες τις συχνότητές της.

 

Φ. Κουβέλης: Μονομερής η απόφαση Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει τη λειτουργία της ΕΡΤ εντός των επόμενων ωρών – Οι κινήσεις Σαμαρά καταδεικνύουν μονομέρεια – Άλλο οι μεταρρυθμίσεις και άλλο το μαύρο στην ΕΡΤ

Όπως είπε, η απόφαση του ΣΤΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, τονίζοντας ότι η ίδια η απόφαση υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ.

«Αναμένουμε χωρίς καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στο αέρα», εκτίμησε και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την εθνική ραδιοτηλεόραση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και να δρομολογηθούν οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός

Ε. Βενιζέλος: Είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης της ΕΡΤ

Την ανάγκη η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως «πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον απόηχο της συνάντησης των τριών συμπολιτευόμενων αρχηγών.

H κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως τρικομματική χωρίς αντιφάσεις και με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Είμαστε υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της ΕΡΤ και ενός προγράμματος που όμως θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θα έχει μελετηθεί καλά.

Εκλογές δεν θέλουμε, αλλά δεν θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Οι προτάσεις Σαμαρά

Με εννέα προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διέξοδο την τρικομματική κυβέρνηση, προσήλθε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.


Οι προτάσεις:

1ον τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία

Α) θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα

Β) θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.

2ον Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού

3ον Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου

4ον Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων

5ον Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

6ον Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται

7ον Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ 8ον Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

9ον Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση


Οπως είπε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, στους τρεις αρχηγούς «πρέπει να να αναβαπτίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στο λαϊκισμό, για να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν αδικήματα από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για να μην ακυρωθεί η ευκαιρία του αγωγού ΤΑΡ σε συνδυασμό με τη ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα».

Τι λέει το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι δίνει τελικώς τη λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η τρικομματική κυβέρνηση για την ΕΡΤ.

Με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ έως τη δημιουργία νέου φορέα.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:

α. ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και

β. ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει αύριο αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
 

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.

Facebook Comments