Να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ, για το θέμα της ΕΡΤ, ζητεί από τις ελληνικές Αρχές, η Κομισιόν, η οποία, σε σημερινές της δηλώσεις, επαναλαμβάνει πως δεν ετέθη ούτε από μέρους της, ούτε από την Τρόικα, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπενθυμίζοντας, εντούτοις, και την υποχρέωση της κυβέρνησης για συρρίκνωση του Δημοσίου και τις απολύσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, κ.Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού από πλευράς ελληνικών Αρχών της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απολύσεις.

Ο Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε, σήμερα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να σχολιάσει τη διαχείριση των δημόσιων ΜΜΕ στα κράτη – μέλη. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να σεβαστούν την απόφαση του ΣτΕ και να ακολουθηθούν νόμιμες διαδικασίες.

«Έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις για την επαναλειτουργία της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τώρα οι ελληνικές Αρχές πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν, σεβόμενες το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Ολιβιέ Μπαγί.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η τρόικα ζήτησε εμμέσως το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Ολιβιέ Μπαγί απάντησε ότι ούτε η Επιτροπή, ούτε η Τρόικα ζήτησαν ή υπονόησαν το κλείσιμο κανενός δημόσιου οργανισμού και, ειδικότερα, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ο κ. Ολιβιέ Μπαγί επανέλαβε ότι η Επιτροπή πληροφορήθηκε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ την ημέρα που ανακοινώθηκε δημόσια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως είπε ο Ολιβιέ Μπαγί, οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στις απολύσεις και στα χρονοδιαγράμματα. «Είναι απόφαση που θα λάβουν αυτόνομα οι ελληνικές Αρχές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Σημείωσε, επίσης, ότι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας προβλέπει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του και σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση ορισμένων κρατικών οργανισμών.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η απόφαση για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ είχε ανακοινωθεί το 2011. «Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ και αυτό αποδεικνύεται στη σχετική αναφορά στο Μνημόνιο, πέμπτη αξιολόγηση, σελίδα 45, όπου γίνεται λόγος για “συρρίκνωση” και όχι για “κλείσιμο” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ επιμένουν ΠαΣοΚ – ΔημΑρ

Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζητούν – εκ νέου, μετά και από τη χθεσινή συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά – ΠαΣοΚ και ΔημΑρ.

Ειδικότερα, την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ, ως ένδειξη σεβασμού στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και συμμόρφωσης στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, ζητάει το ΠαΣοΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος, αναφέρεται: «Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή».

Η ΔημΑρ, από μέρους της, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως η  προσωρινή διαταγή του ΣτΕ για την ΕΡΤ είναι άμεσα εκτελεστή και έπρεπε, ήδη από χθες το βράδυ, να έχει λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και εν όψει της νέας αυριανής συνάντησής τους.

Η ΔημΑρ τονίζει ότι η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής συνιστά παράνομη ενέργεια, καθώς έπρεπε από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΔημΑρ ζητάει την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και υπογραμμίζει ότι, με την ΕΡΤ σε λειτουργία, πρέπει να προωθηθούν και να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός της.

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζητάει και ο ΣυΡιζΑ

Σε σχόλιό του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ, ο ΣυΡιζΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση αυτή βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο ΣυΡιζΑ, η κυβέρνηση χωρίς περιστροφές επιβάλλεται άμεσα να φέρει στη Βουλή τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την πλήρη κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οποιαδήποτε πρόταση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση της Βουλής.

«Οι όποιες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης και των εταίρων της να κερδίσουν χρόνο προσπαθώντας να ξεφύγουν από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει τους καθιστά ακόμα περισσότερο έκθετους στον ελληνικό λαό ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση και έχει συνειδητοποιήσει πως το πραγματικό δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣυΡιζΑ.

Facebook Comments