Στο σημερινό μας άρθρο, θα παρουσιάσουμε ένα ακόμα μια ακόμα πτυχή του «πετρελαϊκού πολέμου» ο οποίος έχει οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα των $40 και φροντίζει να τις διατηρεί εκεί.

Σύμφωνα με τα όσα θα παρουσιάσουμε παρακάτω, ο ΟΠΕΚ δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη προκειμένου να κερδίσει μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη, όπου μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Ρωσία.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα και τι μας διδάσκει το φυσικό αέριο

Ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβαίνει στο πετρέλαιο, έχουμε από το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο μετά από την ολοκληρωτική κατάρρευση των τιμών του, παραμένει μέχρι και σήμερα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών. Στα επίπεδα αυτά, όλες οι νέες επενδύσεις εξαϋλώθηκαν κρατώντας στο παιχνίδι μόνο τους παλιούς και ισχυρούς παίκτες.

Κατά μια άποψη, το ίδιο συμβαίνει και αυτή την περίοδο στο πετρέλαιο, μόνο που αφορά σε ένα πολύ πιο ευαίσθητο γεωπολιτικό προϊόν/εμπόρευμα. Τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια για νέες εξορύξεις και όσο πιο πολύ παραμείνουν οι τιμές στα τρέχοντα επίπεδα, τόσο πιο γρήγορα θα βγουν εκτός παιχνιδιού οι νέοι παίκτες.

Αυτό που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες είναι μια υπερπροσφορά σε σχέση με τη ζήτηση αλλά και μια υπερ-αποθεματοποίηση του πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ δεν τήρησε το ανώτατο ημερήσιο επίπεδο παραγωγής

Το Νοέμβριο του 2014 ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να διατηρήσει την ημερήσια παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια. Απόφαση την οποία επιβεβαίωσε και στις επόμενες συνεδριάσεις του. Παρόλα αυτά όμως, δεν τήρησε αυτή τη συμφωνία και η ημερήσια παραγωγή ξεπερνάει πλέον τα 30 εκατ. βαρέλια και αγγίζει τα 32 εκατ. Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια, το Ιράκ πρόσθεσε άλλα τόσα, η Λιβύη επανήλθε στις αγορές, ενώ μετά την άρση του εμπάργκο στο Ιράν, αναμένεται κι άλλη αύξηση της παραγωγής. Το παρακάτω γράφημα είναι ξεκάθαρο.

23 11 15 opecnew

Ο πόλεμος τιμών Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία είχε ένα διαρκώς μειούμενο ποσοστό αγοραστικού μεριδίου στην Ευρώπη όπου κυριαρχεί η Ρωσία. Η πτώση των τιμών του ρωσικού πετρελαίου είναι η απλή επιβεβαίωση του πολέμου για το ευρωπαϊκό μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα, την αύξηση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας προς την Ευρωζώνη μέσω εκπτώσεων, ακολούθησε η κατακόρυφη πτώση των τιμών του ρωσικού πετρελαίου. Και η μάχη για τα μερίδια αγοράς αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σκληρή.

23 11 15 urals

Για την ώρα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιδίδονται σε ένα πόλεμο βασιζόμενες και οι δυο στα τεράστια συναλλαγματικά τους αποθέματα. Τα οποία είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν ποσά που ξεπερνούν 3 και 4 φορές τα αποθέματα αυτά και τα οποία είναι επενδεδυμένα μέσω διαφόρων οχημάτων.

Το 2016 θα παραμείνει καυτό για το πετρέλαιο.

Facebook Comments