Κατρούγκαλος: Στόχος ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα

MarketNews

Κατρούγκαλος: Στόχος ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το ασφαλιστικό συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι σκοπός είναι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο, να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον σχεδιασμό για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:
- Καθιέρωση εθνικής σύνταξης με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη θα παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος.
- Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα.
- Ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.
Μετά την αποχώρηση του υπουργού η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συνεχίστηκε και αφορούσε άλλα ζητήματα.

Το ΑΜΠΕ μεταδίδει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές εξελίξεις.