Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να απομακρύνθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ξανανοίξει προσωρινά ένας μεταβατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ωστόσο το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ αποδυνάμωσε τον πρωθυπουργό και προκάλεσε νέους τριγμούς στον ήδη εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο διέταξε την Δευτέρα την άμεση λειτουργία ενός μεταβατικού οργανισμού που θα συνεχίσει την μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοσελίδων μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα.

Ο γενικός δείκτης ενισχυόταν 1,64%, σημειώνοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων παρέμεναν σταθερές στο 10%.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει ξαφνικά την ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια της περικοπής δαπανών και προκειμένου να ικανοποιήσει τον στόχο του μνημονίου για 2.000 απολύσεις προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Και παρά την απόφαση του ΣτΕ, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν να ερίζουν για το πώς θα λειτουργήσει ο νέος ενδιάμεσος φορέας.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιβάλει το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρώντας ότι οι εταίροι του δεν θα άντεχαν μία εκλογική αναμέτρηση. Εξαναγκάστηκε όμως σε αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και της κοινής γνώμης.

“Ουσιαστικά την αναδίπλωση την έκανε ο Σαμαράς”, είπε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης. “Η κυβέρνηση έχει γίνει ακόμα πιο εύθραυστη από όσο ήταν”.

Η ξαφνική διακοπή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης με την ταυτόχρονη απόλυση 2.600 εργαζομένων της επιχείρησης προκάλεσε την οξεία αντίδραση εργαζομένων και δημοσιογράφων.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης, χαρακτηρίζοντας την ΕΡΤ ως εστία “σπατάλης” και “αδιαφάνειας. Η πολιτική κρίση όμως αποσοβήθηκε μόνο μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.

Το ΣτΕ απεφάνθη ότι η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να κλείσει την ΕΡΤ, δικαίωσε όμως και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, διατάσσοντας την λήψη από τους συναρμόδιους υπουργό Οικονομικών και υφυπουργό στον πρωθυπουργό να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την συνέιχση της μετάδοσης εκπομπών από ένα νέο, μεταβατικό φορέα.

“Δύσκολα θα αναγνωρίζαμε νικητή, αντιθέτως πιο εύκολα πολλούς ηττημένους”, σχολίασε ο πρόεδρος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος.

“Η ΕΡΤ ήταν ένας καταλύτης που αποκάλυψε ελλιπέστατη συνεργασία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους”. “Συμβιβασμός με δικαστική συνδρομή”, έγραφαν στο πρωτοσέλιδό τους Τα Νέα.
   
   ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε αντάλλαγμα για την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο Σαμαράς κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει ανασχηματισμό και επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει να προσλάβει μικρό αριθμό εργαζομένων και να καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα της νέας ραδιοτηλεόρασης, ενώ την επίβλεψη θα έχει υφυπουργός που θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο, η κρίση δεν έχει εξαλειφθεί, καθώς οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ερμηνεύουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την απόφαση του ΣτΕ και διαφωνούν για το πώς ακριβώς μπορεί αυτή να εφαρμοστεί.

Οι εταίροι θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει άμεσα στην πρότερη μορφή της.

“Έπρεπε ήδη από χθες να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, να μεταδίδονται οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και να ενεργοποιηθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι της ΕΡΤ ΑΕ”, ανέφερε η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

“Έπρεπε ήδη από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ. Η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια”.

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι ο μεταβατικός φορέας θα μεταδίδει απλώς κάποια έτοιμα προγράμματα.  “Και μόνο η μετάδοση σήματος αρκεί”, δήλωσε στέλεχος της ΝΔ στο Reuters.

Facebook Comments