Την εκταμίευση 2,72 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς  ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι «η ενδυνάμωση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος συνιστά το στοιχείο κλειδί για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. «Οι υγιέστερες τράπεζες θα συμβάλλουν στην επανέναρξη της δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Τα 2,72 δισ. ευρώ αποτελούν υπο-δόση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία προσφάτως διατέθηκαν από τον ESM για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα stress tests της ΕΚΤ, η Τρ. Πειραιώς χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια 4,93 δισ. ευρώ. Κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η τράπεζα άντλησε ιδιωτικά κεφάλαια 1,94 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, εξοικονόμησε ακόμη 271 εκατ. ευρώ από διάφορες ενέργεις. Χάρη στα σημερινά 2,72 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς καταφέρνει να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες απομένουν στον ESM ακόμη 7,28 δισ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν κατά περίπτωση. 

Facebook Comments