«Επιδιώκουμε τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση και επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά δεν φλερτάρουμε με απόψεις οικουμενικών λύσεων», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και τόνισε ότι «μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς στο πηδάλιο, δημιουργεί αργά αλλά σταθερά την απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές «επιβεβλημένη από τους συσχετισμούς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις που η ίδια είχε δημιουργήσει.

«Πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Ιανουαρίου, φροντίσατε να μην υπάρχει συμφωνία, ενώ είχατε ναρκοθετήσει τα πάντα. Γνωρίζατε πολύ καλά,ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές την άνοιξη που μας πέρασε, και είδατε τις εκλογές με ανακούφιση σαν απόδραση από μια εφιαλτική κατάσταση», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστήριξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν ριζοσπαστική, «γιατί απαντά στον πυρήνα του προβλήματος που ήταν τα “κόκκινα” δάνεια, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της διαπλοκής, που έδινε δάνεια χωρίς όρους και προϋποθέσεις δάνεια σε ορισμένα συμφέροντα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, «με τις οποίες καλούσε τους Έλληνες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό» και αντίστοιχες δηλώσεις τότε κυβερνητικών στελεχών.

Για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι δίνει «προτεραιότητα στη σταθεροποίηση με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθησία», κάτι που όπως ανέφερε δεν υπήρχε επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Θέτουμε τους όρους για ένα τοπίο διαφορετικό. Η ελληνική οικονομία θα κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από την άνοιξη του επόμενου έτους», σημείωσε.

Σχετικά με τα θέματα ενέργειας, ανέφερε ότι στη συμφωνία του Αυγούστου διασφαλίζεται ότι τα δίκτυα υψηλής τάσης θα αποσυσχετισθούν από την ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά θα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Τόνισε, επίσης, ότι επανεκκίνηση του αγωγού TAP και η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού είναι επιλογές που λειτουργούν θετικά στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, και πως η απόφαση για την κατάργηση των αυξήσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων οδηγεί στη μείωση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Facebook Comments