Την εκταμίευση των 2,71 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ενέκρινε σήμερα Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του ESM.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ποσό θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που έχουν προγραμματιστεί για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, στο πλαίσιο του πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, “με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Οι υγιείς τράπεζες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας νέα δάνεια στις επιχειρήσεις. Η σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα βοήθησε επίσης στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού κλάδου, βασικό ζητούμενο του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο SSM έχει διενεργήσει αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank), στην οποία διαπίστωσε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στην Εθνική. Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΤΕ κάλυψε 1,5 δισ. μέσω  διωτικού τομέα και 120 εκατ. μέσω των θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Επιπλέον, θα γίνει bail in σε κεφαλαιακά μέσα (υβριδικά, προνομιούχες μετοχές ΗΠΑ, τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης) ύψους 302 εκατ. ευρώ προτού λάβει η τράπεζα την κρατική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός Credit Agricole επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από τρία χρόνια απουσίας, ως μεγαλομέτοχος της Alpha Bank.

Όπως ανακοίνωσε η ελληνική τράπεζα, η Credit Agricole, μέσω της θυγατρικής ασφαλιστικής της εταιρείας, κατέχει το 9,75% των μετοχών της Alpha Bank. 

Facebook Comments