Τη συζήτηση πυροδότησε στο προοίμιο του τακτικού συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap που δημοσίευσε η κυριακάτικη Welt. Σύμφωνα με αυτή, το 44 % των ερωτηθέντων θεωρούν τον νυν υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τον καταλληλότερο υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος στις εκλογές του 2017.

Μόλις το 17 % εκφράστηκε υπέρ του προέδρου του SPD, υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το 7 % υπέρ του επικεφαλής της Κ.Ο. Τόμας Όπερμαν ενώ το 5 % εξέφρασε την προτίμησή του στο πρόσωπο της υπουργού Εργασίας Αντρέα Νάλες.

Στια τάξεις των οπαδών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, και συγκεκριμένα το 54 %, έναντι 23 % των οπαδών του SPD που θα ήθελαν να δουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να διεκδικεί την καγκελαρία.

Εκ νέου υποψήφιος ο Σταϊνμάγερ;

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ ήταν ήδη μια φορά υποψήφιος για την καγκελαρία, στις εκλογές του 2009. Λαμβάνοντας το 23 % των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν τότε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους και μετά από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ πήραν θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2013 ανέλαβε το δύσκολο έργο της μονομαχίας με την Άγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος κατάφερε να βελτιώσει ελαφρώς τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών, ανεβάζοντάς τα στο 25,7%.

Ποιος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες εκλογές του 2017 και θα αναλάβει την αποστολή να αναμετρηθεί για λογαριασμό του κόμματος και πάλι με την -κατά το περιοδικό Time «πρόσωπο της χρονιάς»- Άγκελα Μέρκελ; Αν και ο πρόεδρος του SPD Γκάμπριελ δήλωσε πρόσφατα «παρών», το κόμμα δεν αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο και το οποίο ολοκληρώνεται το Σάββατο. Οι Σοσιαλδημοκράτες προφανώς δεν επείγονται να παρουσιάσουν την επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος. Τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο συνέδριο είναι η προσφυγική κρίση, η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, τα εργασιακά, η οικογενειακή πολιτική και η ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.

Δύσκολη αποστολή για τον υποψήφιο

Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος υποψήφιος δεν θα έχει εύκολη αποστολή αφού δεν θα κληθεί μόνον να αντιμετωπίσει, όπως όλα δείχνουν, την Άγκελα Μέρκελ η οποία παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς της χώρας αλλά και να βγάλει το κόμμα από το δημοσκοπικό τέλμα στο οποίο φαίνεται να έχει βυθιστεί την τελευταία δεκαετία.

Αυτή την εικόνα τουλάχιστον αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Stern και RTL που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το SPD εμφανίζεται για άλλη μια φορά καθηλωμένο στο 24 %. Μια μονάδα χάνουν όμως και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU, που υποχωρούν στο 38 %, στο 4 % οι Φιλελεύθεροι και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου, σταθερά στο 10 % οι Πράσινοι, στο 9 % η Αριστερά ενώ σαφώς ενισχυμένο, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίζεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία που φέρεται να συγκεντρώνει 8 %.

Facebook Comments