Για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών προκειμένου να λύσουν μια και καλή τις διαφορές τους στο ασφαλιστικό. Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με το «κουαρτέτο» δεν έβγαλε τίποτα περισσότερο από αυτό που ανέμενε η ελληνική πλευρά.

Οι 4άδα ζήτησε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι μελέτες για το ασφαλιστικό προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εκτίμηση τουλάχιστον για το έλλειμμα των Ταμείων της επόμενης διετίας, την «τρύπα» από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και το ακριβές κόστος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με το οποίο κρίθηκαν παράνομες όλες οι περικοπές στις συντάξεις μετά το 2012.

Ζήτησαν όμως και κάτι ακόμη που έβαλε την κυβέρνηση σε μεγάλες «φουρτούνες»: κατά τον τελικό γύρο του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση να προσέλθει και με άλλες ποσοτικοποιημένες προτάσεις πέραν της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών η οποία δεν φαίνεται να «περνάει» από τους δανειστές. Μη έγκριση της πρότασης για αύξηση των εισφορών, αφήνει μια «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ η οποία θα πρέπει αναγκαστικά να καλυφθεί με άλλα μέτρα, το εξής ένα: την περικοπή των συντάξεων.

Το «πακέτο» με τις τελικές προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Γενάρη, αναμένεται να λάβει τη μορφή μιας «μεταρρύθμισης», ενός νέου συστήματος το οποίο η κυβέρνηση θα θελήσει να εμφανίσει ως το «αντίβαρο» σε αυτά που προβλέπει το μνημόνιο. Δηλαδή, την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εξεύρεση «ισοδύναμου» για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και την κάλυψη της όποιας ζημιάς στα οικονομικά των ταμείων από την απόφαση του ΣτΕ. Η «μεταρρύθμιση» θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Την καθιέρωση ενιαίου συστήματος ασφάλισης για όλους κάτι το οποίο θα συμβεί με πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων τόσο στο κομμάτι της παροχής των συντάξεων όσο και στο τμήμα υπολογισμού των εισφορών. Ως ανεξάρτητο ταμείο μελετάται να παραμείνει μόνο ο ΟΓΑ όχι όμως για την καταβολή συντάξεων αλλά εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του καθώς είναι επιφορτισμένος και με την καταβολή πολλών κοινωνικών επιδομάτων). Ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, σχεδιάζεται να παραμείνει και το ΝΑΤ. Το ενιαίο ταμείο που θα δημιουργηθεί, θα έχει επιμέρους υποδιοικήσεις για μισθωτούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες κλπ.

2. Την καταβολή εθνικής σύνταξης η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την πορεία του μέσου εισοδήματος, ουσιαστικά με το ΑΕΠ της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ενιαία σύνταξη θα διαμορφώνεται (και θα προσαρμόζεται σε τακτά διαστήματα πιθανότατα ανά τριετία) στο 60% του μέσου εισοδήματος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, προκύπτει ποσό ελάχιστης σύνταξης ύψους 384 ευρώ.

3. Την εθνική σύνταξη η οποία θα κουβαλάει τη «ρήτρα ανάπτυξης» που προαναφέρθηκε, θα την δικαιούνται όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας τους ακόμη και αν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου ηλικίας έχουν απομείνει εκτός αγοράς εργασίας.

4. Στην εθνική σύνταξη, θα προστίθεται η αναλογική το ύψος της οποίας θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

5. Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης. Έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση οι συντελεστές να είναι αντίστροφα προοδευτικοί. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, τόσο μικρότερος να είναι ο συντελεστής αναπλήρωσης.

6. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα προκύπτουν ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα με βάση ενιαίους συντελεστές οι οποίοι θα ισχύουν για όλους.

7. Όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης αλλά και τα επαγγελματικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου που δίνουν επικουρική σύνταξη, θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ. Θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνο όσα θέλουν να μετασχηματισθούν σε επαγγελματικά υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να διασφαλίσουν την καταβολή επικουρικής σύνταξης στους ήδη ασφαλισμένους.

8. Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί και στη θέση του θα μπει το Επίδομα Αλληλεγγύης Υπερηλίκων. Προφανώς, για τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες καθώς δεν θα δικαιούνται το συγκεκριμένο επίδομα.

Οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν, δεν εξυπηρετούν τη ρήτρα για τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ που έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει ήδη μεταφέρει στους δανειστές το αίτημα να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από τα τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει η αύξηση να ισχύσει μεταβατικά για δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει να αποδίδει ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή από τους θεσμούς, αναγκαστικά το βάρος θα πέσει στην περικοπή των συντάξεων. Μπορεί ο πρωθυπουργός να δεσμεύτηκε την περασμένη Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ωστόσο, χωρίς αύξηση εισφορών, ο λογαριασμός δεν θα βγει. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει σχέδια περικοπών. Μιλάει για επανυπολογισμό όλων των συντάξεων με έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος ακόμη δεν έχει κλειδώσει δεδομένου ότι πρέπει να κλείσουν οι οικονομικές μελέτες. Ενιαίος συντελεστής, σημαίνει περικοπή όλων των συντάξεων από το πρώτο ευρώ.

Για να μην θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μελετάται να θεσπιστεί και η λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Αυτή θα λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για τις χαμηλές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν ένα όριο το οποίο θα αποφασιστεί (π.χ 700-800 ευρώ). Έτσι, αν κάποιος με την εφαρμογή του συντελεστή είναι να λαμβάνει 680 ευρώ σύνταξη, με την προσωπική διαφορά θα ανεβαίνει και πάλι στα 700 ή στα 800 ευρώ. Δεν θα ισχύσει η προσωπική διαφορά για όσους έφυγαν πρόωρα στη σύνταξη. Έτσι, σημερινοί συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο ή το 67ο έτος της ηλικίας τους, θα κινδυνέψουν με μειώσεις ακόμη και αν οι συντάξεις τους υπολείπονται του ορίου ασφαλείας των 700-800 ευρώ.

Πηγή: fpress.gr

Facebook Comments