Ο συμπαθής Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας John Calamos είχε έμπνευση, καθώς την ημέρα που αποφασίσθηκε η μεταφορά των προσφύγων στο Ελληνικό, την επονομαζόμενη – σε βάθος χρόνου – ελληνική ριβιέρα, ο ίδιος χαρακτήριζε την Eλλάδα ότι είναι η Φλόριντα της Ευρώπης.
 
Με την πάροδο των χρόνων έχω καταλάβει ότι οι ελληνοαμερικανοί, όταν δεν πρόκειται να επενδύσουν στην Ελλάδα, λένε και μια καλή κουβέντα για την πατρίδα των γονιών τους. Ο ίδιος ο κ. Calamos, στην ίδια ομιλία του τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια «επανεστίαση στην εξέλιξη του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, καθώς η δημιουργία κερδών για τις επιχειρήσεις και η μείωση της ανεργίας, είναι πολύ σημαντικά».
 
Όταν η συζήτηση έφτασε στο προκείμενο, το αν θα επενδύσει, επισήμανε πώς «η χώρα πρέπει επίσης να απλοποιήσει και να άρει τα νομικά, ρυθμιστικά και λογιστικά εμπόδια για την έναρξη μιας επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνια». Φέξε μου και γλίστρησε δηλαδή. Αναξιοποίητη θα μείνει η «Φλόριντα της Ευρώπης».
 
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει εντατικά το πως θα εξελιχθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου του ελληνικού, από «αθηναϊκή ριβιέρα» σε αραβική ριβιέρα…
 
Το «ξήλωμα του πουλόβερ» που λέγεται αξιοποίηση του Ελληνικού είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι όταν η τότε αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σχεδίασε την παραχώρηση 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του Ελληνικού, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων, Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας.
 
Ακολούθησε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο  αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης είχε εμφανιστεί αντίθετος στην παραχώρηση της έκτασης.
 
Όλα αυτά χωρίς να λογίζεται κανείς ότι το ελληνικό Κράτος έχει ήδη συμφωνήσει η παραχώρησή της στην εταιρεία Lamda Development με στόχο την αξιοποίησή της. Μάλιστα έχει δοθεί μια διετία στην κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο πρώτος χρόνος πέρασε ήδη.
 
Μεταξύ των προαπαιτουμένων είναι η μετακίνηση εκτός της έκτασης όλων των φορέων που φιλοξενούνται στο Ελληνικό. Τώρα πως συμβιβάζεται η απομάκρυνση όλων υπηρεσιών με την φιλοξενία των προσφύγων, αυτό πραγματικά χρήζει περαιτέρω σκέψης… Παρεμπιπτόντως έχω την εντύπωση ότι τώρα που αρχίζει η μετεγκατάσταση των προσφύγων θα αυξηθεί ο αριθμός των όμορων δήμων που συμφωνούν με την επένδυση..

Facebook Comments