«Αντίο» στο ρευστό λέει η Δανία

Deutsche Welle

«Αντίο» στο ρευστό λέει η Δανία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Παρά το κρύο και τον κακό καιρό μια καντίνα με χοτ ντογκ στην παλιά πόλη της Κοπεγχάγης είναι γεμάτη κόσμο. Το ζεστό λουκάνικο με το αγγουράκι και τα κρεμμύδια είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους τουρίστες. Ο Αντρέας Σινγκγκάρντ πουλάει εδώ και ένα χρόνο λουκάνικα στην παλιά πόλη και καταλαβαίνει αμέσως ποιος θα πληρώσει πως. Οι τουρίστες πληρώνουν μετρητοίς και οι Δανοί με πιστωτική κάρτα. Ναι, ακόμα και για ένα λουκάνικο πληρώνουν με πιστωτική κάρτα.

Οι περισσότεροι περαστικοί πρέπει να σκεφθούν πολύ ώρα πότε ήταν η τελευταία φορά που πλήρωσαν με πιστωτική κάρτα. Όλοι πάντως κυκλοφορούν με την πιστωτική κάρτα στην τσέπη. Μια κοινωνία χωρίς ρευστό όμως εξυπηρετεί τις τράπεζες δηλώνουν οι επικριτές αυτής της πρακτικής διότι αυτές μειώνουν τα έξοδά τους και κερδίζουν με αυτό τον τρόπο περισσότερα χρήματα.

Τους περισσότερους Δανούς πάντως δεν φαίνεται να τους πειράζει καθόλου που οι τράπεζες ξέρουν ανά πάσα στιγμή πότε αγόρασαν τι και που. Για πολλούς όπως για τον πλανόδιο πωλητή έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα ότι «στο τέλος της μέρας ήταν προτιμότερο να μην έχει μαζί του τόσο ρευστό. Ακόμα οι συναλλαγές μέσω τράπεζας είναι πιο ασφαλείς διότι μπορούν να κάνουν λιγότερα λάθη».

Πληρωμές και μέσω κινητού τηλεφώνου

Τις συναλλαγές με τις κάρτες τα μεγάλα καταστήματα τις έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό και ορισμένα έχουν προχωρήσει ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Η μεγάλη αλυσίδα καλλυντικών Matas για παράδειγμα πριν από μερικούς μήνες εισήγαγε τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Σκανάρουμε τον κωδικό του προϊόντος και επιβεβαιώνουμε το ποσό. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. «Θέλουμε να απαλλαγούμε από το ρευστό. Η χρήση των μετρητών, τα μέτρα ασφαλείας, όλα αυτά κοστίζουν. Και για το λόγο αυτό θέλουμε να εισαγάγουμε τις πληρωμές μέσω κινητών».

Και οι Δανοί ανταποκρίνονται. Ήδη το ένα τρίτο πληρώνει μέσω της εφαρμογής MobilePay. Χρησιμοποιείται περισσότερο ανάμεσα σε φίλους, οι οποίοι οφείλουν μεταξύ τους μικροποσά. Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση των καρτών ακόμα και στις υπαίθριες αγορές με παλιά αντικείμενα.

Η τάση δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί. Πριν από 20 χρόνια οι δανοί πλήρωναν κατά 80% τοις μετρητοίς. Σήμερα είναι λιγότερο από 25%. Δανέζικα μαγαζιά τα οποία δεν πουλάνε τρόφιμα θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν μια ειδική άδεια και να πουλάνε μόνο με κάρτα.

Ακόμα και ο Αντρέας που έχει την καντίνα με τα λουκάνικα σκέφτεται να εισάγει την πληρωμή μέσω κινητών.