Λ. Κατσέλη: Δεν ήταν αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια

MarketNews

Λ. Κατσέλη: Δεν ήταν αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ενστάσεις για την τροποποίηση του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, τον οποίο η ίδια διαμόρφωσε, εξέφρασε μέσω του Mega η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

«Μπήκαν εισοδηματικά και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια για την τυπική ένταξη στο νόμο, δεν ήταν αναγκαίο αυτό κατά τη γνώμη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΤ.

O νόμος (Κατσέλη) παραμένει ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και τις ΗΠΑ, για να δίνει ευκαιρία σε όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία επισήμανε.

«Ο νόμος 3869 δεν είναι για όλους, είναι για όσους έχουν μόνιμη αδυναμία, όσοι έχουν πρόσκαιρη να αποταθούν στις τράπεζες για να προσπαθήσουν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του δανείου τους» διευκρίνισε.

Η Λούκα Κατσέλη παρέπεμψε στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. «Η άρση capital controls ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και επομένως χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε σε μια κατάσταση ομαλότητας» σχολίασε.

«Όσοι δανειολήπτες πάνε στις τράπεζες για το δάνειό τους, είναι σίγουρο ότι θα βρουν λύση (...) οι τράπεζες του 2016 είναι πολύ διαφορετικές από τις τράπεζες του 2010» τόνισε η κ. Κατσέλη.

«Υπάρχει μικρή επιστροφή των καταθέσεων... Ελπίζουμε να αναστραφεί το κλίμα. Στόχος των τραπεζών είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας» πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μειώσεις στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών λόγω του ανταγωνισμού των τραπεζών.

«Καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε πώληση δανείων σε distress funds» διαβεβαίωσε δε.

«Στην Εθνική Τράπεζα βγαίνουμε με ισχυρή ρευστότητα από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποιήσης. Μετά και την πώληση της Finansbank, θα αρχίσει να μπαίνει χρήμα στην αγορά κάτι που είναι ζητούμενο» εξήγησε και με την ιδιότητά της ως πρόεδρος της ΕτΕ.

Όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς της Finans από την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ δήλωσε ότι είναι «εύλογο και δίκαιο».