Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Τρόϊκας

MarketNews

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Τρόϊκας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, η οποία έλαβε χώρα υπό την «σκιά» της υπόθεσης της ΕΡΤ.

Επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και το αναμενόμενο «κενό» στα σχεδιαζόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013.

«Όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Υπήρξε σημαντική πρόοδος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα. Ανέφερε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για την ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις.Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2.500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε πως «θα τα δούμε αύριο αυτά».


Συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Εν τω μεταξύ , είχε προηγηθεί η επίσκεψη στον υπουργό υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα που πραγματοποιήσαν το πρωί της Τρίτης, οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εκπλήσσοντας ακόμη και τους άμεσους συνεργάτες του υπουργού.

Στην ατζέντα βρέθηκαν όλα τα "καυτά" θέματα της επικαιρότητας με την ΕΡΤ και τον ΕΟΠΥΥ να κυριαχούν στη συζήτηση. Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωση της τρόκα για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ και την απόφαση του ΣτΕ το βράδυ της Δευτέρας, που επικυρώνει το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή ακυρώνει το "μαύρο" απαιτώντας το άμεσο άνοιγμα μίας "μεταβατικής" ΕΡΤ, μέχρι τη λειτουργία του νέου φορά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επιπλέον, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε ακόμη μία φορά και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.
Επιμένει η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ, για το έλλειμα στον ΕΟΠΥΥ συζητά η τρόικα

Παράλληλα, συζητήθηκε και το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα, επίσης,με πληροφορίες έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Εξάλλου, συζητήθηκαν η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014.