To ελληνικό χρηματιστήριο είναι και επίσημα πλέον μία αναδυόμενη αγορά, γεγονός που σχολιάστηκε από αναλυτές και ειδικούς ως μία νέα ευκαρία προσέλκυσης εισροών, από funds που επενδύουν σε αυτήν την κατηγορία assets. Το γεγονός είναι πως το τελευταίο διάστημα, τα funds έχουν κάνει την μεγάλη έξοδο από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών οδηγώντας τες σε ένα βίαιο dell-off μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, οι αναδυόμενες θα κάνουν το come-back και μάλιστα πολύ σύντομα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να ελπίζει να επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή κλίματος.

Έτσι και αλλιώς, όπως δήλωσε και ο Patrick Legland, επικεφαλής έρευνας στην Societe Generale, στην τηλεόραση του Bloomberg και στην εκπομπή “On the Move” του Manus Cranny, οι ελληνικές μετοχές – μαζί με τις ισπανικές και τις ιταλικές – είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, επενδυτικά, αυτήν την στιμγή.

Το ζεστό χρήμα που μπήκε στις αναδυόμενες αγορές λόγω της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed, εξέρχονται ταχέως από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες αυτών των πολιτικών. Οι κορυφαίες σε επιδόσεις αγορές της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, η Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας, έχουν χάσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των κερδών του έτους, υποχωρώντας μεταξύ του 8% και του 12% το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τα σχέδια της Fed για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων προκάλεσε κύμα εκροών.

«Βλέπουμε το αντίθετο από ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών. Έτσι, οι αγορές που υπεραπέδοσαν, τώρα δίνουν πίσω τα κέρδη τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το ζεστό χρήμα μπήκε πριν μήνες επιθετικά, και τώρα πλεόν αποχωρεί, το ίδιο επιθετικά», όπως τονίζει ο Sani Hamid, επικεφαλής Οικονομίας & Στρατηγικής αγοράς της Financial Alliance.

Ο Robert Pro-Wandesforde, αναλυτής της Credit Suisse λέει ότι οι φόβοι για το τέλος της τόνωσης της Fed είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω από το sell-off στις αναδυόμενες αγορές.

Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από assets είναι απλώς ανεπαρκείς για την αποζημίωση των επενδυτών για το ρίσκο. Τα μακροοικονομικά θεμελιώδη – ανάπτυξη, κερδοφορία, εξωτερικές θέσεις, πιστωτική αγορά, μόχλευση και πληθωρισμός έχουν επιδεινωθεί σε αρκετές αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την Credit Suisse πάντως το τέλος της διόρθωσης που προκλήθηκε από την ανησυχία για τα μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, είναι κοντά.

Σύμφωνα με τον Mark Matthews, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών στην Julius Baer, πολλοί ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι «διχασμένοι» μεταξύ της πώλησης μιας αγοράς που τους αρέσει, ή της συνέχισης της έκθεσης σε αυτήν με σημαντικό ωστόσο ρίσκο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ωστόσο, οι θεσμικοί επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία καθώς και μακροπρόθεσμοι επενδυτές, μετά τις ανακατατάξεις στον δείκτη MSCI των Αναδυόμενων Αγορών, αναμένεται να αυξήσουν την έκθεσή τους στην περιοχή. Όπως επισημαίνουν αυτοί οι επενδυτές δεν έχουν φύγει από τις αναδυόμενες αγορές και δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα, και αυτό έχει να κάνει με το ότι οι επενδυτικές τους στρατηγικές δεν αλλάζουν συχνά, συνήθως κάθε τρίμηνο. Στα τέλη Ιουνίου όπου αναμένεται να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους, το πιο πιθανό είναι πως θα εντείνουν τις τοποθετήσεις τους στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Edward Dempsey, Ιδρυτής και επικεφαλής στην Pension Partners επισημαίνει πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα δουν μία απότομη αναστροφή των απωλειών του τελευταίου διαστήματος, εάν οι αγορές λάβουν ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα από την Fed αύριο.

Οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να χτυπηθεί έντονα από τους φόβους ότι η Fed μπορεί να αφαιρέσει σύντομα την πολιτική του εύκολου χρήματος, αλλά μια μεταστροφή του κλίματος θα μπορούσε να είναι εξίσου δραματική… ανοδικά, σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ απαλύνει τον πανικό αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10% αυτό το έτος, σε πλήρη αντίθεση με τον S & P 500, με κέρδη κοντά στο 17%. Τα νομίσματα της περιοχής επίσης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, ειδικά το ραντ Νοτίου Αφρικής και η ινδονησιακή ρουπία.

Η πορεία των αναδυόμενων αγορών δείχνει ότι η αγορά αποτιμά μία πολύ ευρύτερη μείωση των μέτρων τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, αλλά εάν υπάρξει ένα ερέθισμα μαζί με κάποια σημάδια από την οικονομική ανάπτυξη, τότε θα υπάρξει ένα μεγάλο ράλι στις αναδυόμενες αγορές κατά τους επόμενους μήνες, τονίζει ο Dempsey.

Ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Funds, για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της FOMC δεν αλλάζει το γεγονός ότι το μέλλον των αναδυόμενων αγορών παραμένει ελκυστικό.

«Οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περισσότερη αστάθεια, δεδομένου ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο πως θα κινηθεί η Fed ακριβώς, αλλά αν κοιτάξουμε τα θεμελιώδη, ένα μεγάλο μέρος της ροής ειδήσεων και πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές, έχουν υπερεκτιμηθεί», τονίζει ο αναλυτής.

Όπως καταλήγει, υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά story που βρίσκονται σε εξέλιξη και γι αυτό οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να προσφέρουν πολύ καλή αξία στους επενδυτές.

Facebook Comments