Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 έχουν υποχωρήσει οι τοποθετήσεις των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στις εν λόγω αγορές συνεχίζει να διολισθαίνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η BoFA Merrill Lynch ανάμεσα σε διαχειριστές κεφαλαίων τον Ιούνιο, το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε underweight για τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών έναντι του μόλις 3% το Μάιο.

«Ένα καθαρό ποσοστό της τάξης του 25% του παγκόσμιου πάνελ υποστηρίζει πως οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν την περιοχή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποβαθμιστεί σε underweight τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει στην έκθεσή της η BoFA Merrill Lynch.

Το κλίμα απαισιοδοξίας γύρω από τις αναδυόμενες αγορές συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη πεποίθηση των επενδυτών πως η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας αποτελεί το μεγαλύτερο tail risk για τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

Άλλωστε, το ποσοστό των fund managers που αναμένουν αποδυνάμωση της οικονομίας της Κίνας κατά τους επόμενους 12 μήνες εκτοξεύτηκε στο 31% τον Ιούνιο από το 8% που ήταν το Μάρτιο.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχουν οδηγήσει μεγάλες τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας το 2013, με μερικούς μάλιστα εξ αυτών να υποστηρίζουν πως ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου κινεζικού προϊόντος θα υποχωρήσει κάτω από το 7% το β’ εξάμηνο του έτους. Οι επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξης στην περιοχή στο 7,5% φέτος.

Τα funds με τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές είδαν γνώρισαν εντυπωσιακή εκροή κεφαλαίων (5,76 δις. δολάρια) την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου EPFR Global.

Που πάνε τα χρήματα;

Καθώς τα κεφάλαια φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές και ψάχνουν νέα “στέγη”, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γίνονται όλο και πιο ελκυστικά, με βάση τα ευρήματα της έρευνας της BoFA. Ειδικότερα το 6% των fund managers δήλωσαν overweight για τοποθετήσεις στην Ευρώπη, καταγράφοντας άνοδο 14% έναντι του Μαΐου όταν το 8% αυτών είχε δηλώσει underweight για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

«Οι τοποθετήσεις των επενδυτών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση στους 13 από τους 19 τομείς που μελετήθηκαν στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρατηρήθηκε στις τηλεπικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις τράπεζες και τα χημικά», αναφέρεται στην έρευνα.

Αξιοσημείωτη βελτίωση καταγράφτηκε στην εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης με το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα να εκτιμά ότι η οικονομία στην περιοχή θα ενδυναμωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες έναντι του 24% που ήταν το Μάιο.

«Οι επενδυτές μπορούν πλέον να διακρίνουν επιστροφή της σταθερότητας στην οικονομία της Ευρώπης και οι τοποθετήσεις στην ανάκαμψη έχουν ήδη αρχίσει», σχολίασε ο John Bilton, στρατηγικός αναλυτής στην BoFA.

Facebook Comments