Περιορισμένη είναι σήμερα η κίνηση στην αγορά συναλλάγματος ενόψει της κρίσιμης απόφασης της Fed για τη νομισματική της πολιτική στις 9 το βράδυ, η οποία εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, θα καθορίσει και την πορεία του δολαρίου μεσοπρόθεσμα. Φυσικά, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για την χρονική τοποθέτηση του περιορισμού στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος QE3 της Fed.

Προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του προγράμματος ακόμα και πριν το Σεπτέμβρη του 2013 ειδικότερα αν βελτιωθούν περαιτέρω οι οικονομικές προοπτικές και προβλέψεις της αμερικανικής οικονομίας. Στην αντίθετη περίπτωση, ο πιθανός χρόνος σταδιακής μείωσης του QE μετατοπίζεται για τα τέλη του 2014.

Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ δεν έχει καταφέρει να «κρατήσει» το επίπεδο του 1,3400 έναντι του δολαρίου, ενώ το USD/JPY διαπραγματεύεται γύρω από το επίπεδο του 95,00.

Στις μέχρι τώρα εξελίξεις, τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας δεν έδειξαν καμία μεταβολή στην ψηφοφορία για την διατήρηση του προγράμματος αγοράς assets (6 προς 3), ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη διατήρηση στα επίπεδα των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, η ισοτιμία GBP/USD δέχτηκε στη συνέχεια πιέσεις φτάνοντας το επίπεδο του 1,5600.

Ακόμα, το ΔΝΤ δημοσίευσε την επίσημη έκθεσή του για την Ισπανία, σημειώνοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας διακινδυνεύει νέες ζημίες από τα δάνεια λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας. Πρότεινε τη μεταρρύθμιση της αγοράς απασχόλησης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη απέρριψε αίτημα της Κύπρου για αναθεώρηση των όρων του προγράμματος διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Facebook Comments