Η Ισπανία πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία θέσεων εργασίας και να αμβλύνει τις συνέπειες που έχουν οι πολιτικές λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εφαρμογή της λιτότητας αποτελεί προαπαιτούμενο αλλά «χρειάζεται να είναι σταδιακή και όσο πιο φιλική προς την ανάπτυξη είναι δυνατόν», ανέφερε το ΔΝΤ στην καταληκτική του ανακοίνωση έπειτα από μια διαβούλευση που διεξάγει σε ετήσια βάση με την ισπανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει μειώσει δραστικά τις δαπάνες για να περιστείλει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το σχεδόν 7% του ΑΕΠ της Ισπανίας το 2012 σε ένα ποσοστό κατώτερο του 3%, του ορίου που έχει θεσπίσει η ΕΕ, ως το 2016.

Το ΔΝΤ εξήρε μέτρα όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, που σημείωσε ότι συνέβαλαν στην «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Αν και η οικονομική προοπτική παραμένει «δύσκολη», έχει σημειωθεί πρόοδος, υποστήριξε το Ταμείο.

Η διαφορά στις αποδόσεις των ισπανικών κρατικών επιτοκίων από εκείνα κρατών τα οποία διατηρούν υψηλή αξιολόγηση του αξιόχρεού τους έχει μειωθεί στο μισό από το καλοκαίρι, τα χαμηλότερα μισθολογικά κόστη έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ισπανικής οικονομίας, οι εξαγωγές καταγράφουν σθεναρές επιδόσεις και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση.

Πάντως το ΔΝΤ εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για το ποσοστό ανεργίας, που ανέρχεται στο 27%, και τη συνεχιζόμενη ύφεση — το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώνεται επί επτά συναπτά τρίμηνα.

Η ισπανική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, προέβλεψε το Ταμείο, καλώντας την Μαδρίτη να δώσει έμφαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανάμεσα στις προτάσεις του ΔΝΤ είναι να τροποποιούνται οι όροι εργασίας αντί να γίνονται απολύσεις.

Το χάσμα που χωρίζει όσους έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης από εκείνους που έχουν θέσεις μερικής απασχόλησης πρέπει να μειωθεί, υποστήριξε το ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τα κόστη της πρόσληψης νέων εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης, όπως ανέφερε επίσης το Ταμείο στις συστάσεις του.

Ο διεθνής αυτός οικονομικός οργανισμός συμβούλευσε παράλληλα την κυβέρνηση Ραχόι να λάβει μέτρα τόνωσης του ανταγωνισμού, να βελτιώσει τις ισχύουσες διαδικασίες για τις πτωχεύσεις και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να πωλούν «τοξικά» στοιχεία του ενεργητικού τους.

Τα πρόσφατα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ευρωζώνη δεν άρκεσαν για την Ισπανία ή για την ίδια τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε με εμφανή δυσαρέσκεια το ΔΝΤ, καλώντας να προχωρήσει ταχύτερα η πλήρης τραπεζική ένωση.

Facebook Comments