Τον περασμένο μήνα, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- και εξέδωσε μια σταθερή προοπτική για τη χώρα. Την περασμένη Τρίτη, η MSCI έκρινε πως πλέον η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά, έχοντας αναβαθμίσει σε ανεπτυγμένες τις αγορές του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ενώ ο υποβιβασμός από τον MSCI μπορεί για κάποιους να φαίνεται ως «κακή είδηση», οι Financial Times ανέφεραν ότι η εισαγωγή σε αυτόν τον νέο δείκτη θα δώσει στην Ελλάδα ένα υψηλότερο συντελεστή στάθμισης και έκθεση σε επενδυτές που λαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο, με την HSBC να υπολογίζει πως θα μπορούσαν σημειωθούν εισροές περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε επενδύσεις.

Ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να μάχεται για την οικονομική ανάκαμψη, η ναυτιλία της – μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της χώρας ελπίζει και αυτή να ανακάμψει από τα αρκετά χρόνια πτώση της.

Σε άρθρο της η Wall Street Journal πρόσφατα επεσήμανε την πρόσφατη αύξηση των παραγγελιών, ως μια πιθανή ένδειξη ανάκαμψης στη βιομηχανία της ελληνικής ναυτιλίας.

Η Ζacks Investment Research και η Kapitall Wire, με στοιχεία από την Fidelity και την Finviz, προσπάθησαν να να εντοπίσουν τις υποτιμημένες ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές που μπορεί να είναι καλά τοποθετημένες αυτή την στιγμή για την ανάκαμψη που φαίνεται στον ορίζοντα.

Η επενδυτική ψυχολογία επηρεάστηκε αρκετά από τη συζήτηση γύρω από τις αναδυόμενες δυνατότητες της αγοράς στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. «Αυτό μας ενέπνευσε να κοιτάξουμε για τις πολλά υποσχόμενες υψηλής μερισματικηής απόδοσης ελληνικές μετοχές που έχουν και την στήριξη των θεσμικών επενδυτών» όπως προσθέτουν.

Ξεκινήσαν αναλύοντας τον κλάδο των ελληνικών μετοχών της ναυτιλίας διεθνώς, και στη συνέχεια περιόρισαν την λίστα, συμπεριλαμβάνοτνας μόνο μετοχές που έχουν δείκτη p/e 15 ή χαμηλότερο, και μερισματική απόδοση μεταξύ του 3% και του 7%.

Στη συνέχεια, εξετάσαν αυτές τις μετοχές σε σχέση με την bullish στάση των θεσμικών επενδυτών προς αυτές, κάτι που αποδεικνύεται από τις καθαρές θεσμικές αγορές κατά το τελευταίο τρίμηνο που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% του float της μετοχής. Αυτό υποδηλώνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα hedge funds και οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, αναμένουν αυτές τις μετοχές για να έχουν υψηλές επιδόσεις στο μέλλον.

Το συμπέρσμά τους ήταν πως τα hedge funds και άλλοι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν και βρίσκουν εξαιρετικά ελκυστικές τρεις ελληνικές μετοχές, οι οποίες έχουν και πολύ γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Όπως επισημαίνουν, γενικότερα ο κλάδος των ελληνικών ναυτιλιακών μετοχών έχει αρχίσει κα μπαίνει στο ραντάρ των hedge funds από την στιγμή που η MSCI κατηγοριοποίησε την Ελλάδα ως αναδυόμενη.

Οι τρεις ναυτιλιακές μετοχές που έχουν συγκεντρώσει τελευταία τα βλέμματα των μεγάλων funds, είναι η Navios Maritime Acquisition Corporation, η Safe Bulkers Inc και η Costamare Inc με μερισματική απόδοση της τάξης του 5,65%, 3,84% και 6,2% αντίστοιχα 6,20%.

Facebook Comments