Σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προς τα τέλη του έτους να ξεκινήσει τον σταδιακό περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Την ίδια στιγμή τα θετικά στοιχεία για το σύνθετο PMI δε φαίνεται να μπορούν να περιορίσουν το μαζικό sell off, με αποτέλεσμα οι δείκτες να σημειώνουν δραματικές απώλειες.

Στο Λονδίνο FTSE 100 σημείωσε πτώση -2,97%, με τους τίτλους των μεταλλευτικών BHP Biliton και Anglo American να πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραψε απώλειες -3,28%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε τις μεγαλύτερες ζημίες με -3,09%. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρει με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να πέφτει -3,19%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε κάθοδο της τάξης του 1,77%. Στο κλίμα αυτό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 απώλεσε -2,86%.

Στα μάκρο της ημέρας, σο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012 ενισχύθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο άγγιξε το 48,9 από 47,4 τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 48,1. Σημειώνεται ωστόσο, πως κάθε ένδειξη κάτω των 50 μονάδων σημαίνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων.

Στη Βρετανία, κατά 2,1% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις το Μάιο, άνοδος που κινήθηκε πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το Μάιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατά 1,9% σε σύγκριση με το Μάιο του 2012.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση των λιανικών πωλήσεων της τάξης του 0,8%.
Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει την αύξηση τόσο στο ότι οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ όσο και στο ότι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν παρά την αύξηση των τιμών.

Facebook Comments