Η ελληνική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών σημαντικής αναβάθμισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δηλώνει στο EurActiv ειδικός σε θέματα κεφαλαιαγορών.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου.

«Αν η αξιολόγηση είναι θετική και επιβεβαιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί έως και κατά 2 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε δύο ή τέσσερις εβδομάδες», αναφέρει το EurActiv.

Η θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση της οικονομίας θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα.

Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό αυτό σενάριο, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που λήγει το 2016 θα υποχωρήσει από το 8,2% στο 4% και του 10ετούς από το 8,33% στο 5%, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην προοπτική να βγει και πάλι στις αγορές, εκδίδοντας πιθανώς ένα 3ετές ομόλογο το καλοκαίρι του 2016.

Όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου πακέτου είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, που με τις περικοπές που περιλαμβάνει δεν αναμένεται να περάσει εύκολα από την αντιπολίτευση, σημειώνει το Reuters.

Facebook Comments