«Πιο κοντά» φαίνεται ότι βρίσκεται μια συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, τονίζει η Citigroup σε σημερινή της ανάλυση, ενώ υποστηρίζει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση έχουν «κολλήσει» σε σειρά θεμάτων.

Όπως τονίζει η Citigroup, φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της μια συναίνεση σχετικά με το μέγεθος, τους συμμετέχοντες και τα μέσα του πακέτου βοήθειας.

«Εάν εγκριθεί, ένας φόρος επί των καταθέσεων θα είναι de facto ένας τρόπος  για να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες τραπεζών (χωρίς να αποκαλείται bail-in), το οποίο ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χωρών στον πυρήνα της ευρωζώνης, που θέλουν τον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα να συνεισφέρει και αυτός στη διάσωση», τονίζει η Citigroup.

Επίσης, υπογραμμίζει πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ εάν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει ότι οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους  παραμένουν υψηλές αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόβλημα να το παραβλέψουν προκειμένου να μην καταστρέψουν το τρέχον θετικό κλίμα στην αγορά με απειλές μιας νέας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Citigroup τονίζει ότι μετά από ένα μεγάλο αδιέξοδο το περασμένο φθινόπωρο με τις διαπραγματεύσεις της τρόικας (που οδήγησαν στην εκταμίευση των 34,3 δισ. ευρώ από το EFSF), η συμφωνία του Μαρτίου θα είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που θα πρέπει να υπερβληθεί το 2013.

Οι όροι για την επίτευξη μιας συμφωνίας περιλαμβάνουν πρόοδο για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σε ολόκληρο το πρόγραμμα διάσωσης.

Facebook Comments