Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέχουν πολύ από ένα συμβιβασμό πάνω στους νέους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Είμαστε κοντά σ ένα αποτέλεσμα, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σόιμπλε προς τους δημοσιογράφους έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση με τους ομολόγους του.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως ζήτησε, έπειτα από 19 ώρες συνομιλιών, να μην «επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα». Οι υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη με στόχο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν «χωρισμένοι» κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, χωρίς να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Μετά από 18 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν σε θέση να συμβιβάσουν τις θέσεις τους, και θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα την Τετάρτη, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα σας δούμε την Τετάρτη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, μετά από τη πολύωρη συνάντηση. Όπως είπε οι συζητήσεις βοήθησαν να ολοκληρωθεί «το 90% της διαδρομής» και έτσι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία».

Οι υπουργοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών χωρίς προσφυγή στη «βοήθεια» των φορολογούμενων, κάτι που συνέβη επανειλημμένα κατά την διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Μοσχοβισί παραμένουν «πολύ λίγα θέματα που πρέπει να επιλυθούν» για να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Εάν τελικώς την Τετάρτη, επιτύχουν τη συμφωνία για την διάσωση και την εκκαθάριση των τραπεζών, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, που είναι το επιθυμητό για τους Ευρωπαίους, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή μετάδοση της κρίσης από τις τράπεζες προς την κρίση χρέους. Ωστόσο, αν αποτύχουν, θα αρχίσουν τα σφιχτά κοινοβουλευτικά χρονοδιάγραμμα διότι θα πρέπει το οριστικό κείμενο να εγκριθεί πριν από το Μάιο του 2014, που είναι οι ευρωεκλογές, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές .

Πάντως οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη καθορίσει ποιος θα βάλει το «χέρι στην τσέπη» όταν πρόκειται να διασώσει ή να εκκαθαρίσει μια τράπεζα, και με ποια σειρά. Πρώτα οι μέτοχοι, λιγότερο οι ασφαλισμένοι, και οι κάτοχοι των αποκαλούμενων «προνομιούχων» ομολόγων και ως τελευταία λύση οι καταθέτες πέραν του ποσού των 100.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να σηκώνουν το βάρος της ζημιάς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Facebook Comments