Η χώρα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια από τον δικομματισμό. Σήμερα ζούμε τη δημιουργία ενός νέου υβριδίου, όπου ο δικομματισμός δεν εναλλάσσεται. Θα μπορούσαμε να τον βαφτίσουμε «σαμαροβενιζελισμό». Είναι σίγουρο ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση που δεν πρόκειται να έχει προτάσεις, π.χ., για τα ζητήματα της κακής κατάστασης του ΙΚΑ, για την ανεργία ή για την ύφεση.


• Οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμο των απολύσεων

Ο κ. Σαμαράς τόσο καιρό δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε, γιατί τον εμπόδιζε η ΔΗΜΑΡ; Είναι αστείο να θεωρούμε ότι επειδή έφυγαν τέσσερις υπουργοί, ο κ. Σαμαράς θα καλπάσει προς την ανάπτυξη. Πρέπει να πούμε ότι ο ευφημισμός, όταν πρόκειται για τις ζωές μας, καταντά τραγωδία. Έτσι πλέον οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμο των απολύσεων ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, συνεπάγονται ξεπούλημα του δημοσίου.

• Η δικομματική είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Η δικομματική κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εμείς δεν χαιρόμαστε με αυτό. Γιατί κάθε μέρα που περνά με τον σαμαροβενιζελισμό στο τιμόνι της χώρας, καθίσταται όλο και δυσκολότερη η ανάκαμψη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Αν θέλουμε δε να δούμε την μεγάλη εικόνα, εκείνη δηλαδή της ΕΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι για τον κ. Σαμαρά θα ήταν αδύνατον να κάνει εκλογές μέσα από την κίνηση-σοκ με την ΕΡΤ, γιατί περιορίζεται από την κ. Μέρκελ που ως τα τέλη Σεπτεμβρίου που διεξάγονται οι εκλογές στη Γερμανία, δεν θέλει κανενός είδους μπελά.

• Στην ΕΡΤ υπερασπιζόμαστε ιδεώδη που αγνοεί ο κ. Σαμαράς

Δεν υφίσταται καμία αντίφαση στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης.
Στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής βρεθήκαμε η γενιά της ΥΕΝΕΔ αλλά και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και δεν βρεθήκαμε εκεί για να υπερασπιστούμε τους χρυσοκάνθαρους κομματικούς συμβούλους και τους αποτυχημένους πολιτευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια βρίσκονταν στη μισθοδοσία της ΕΡΤ. Ούτε για να υπερασπιστούμε τον κυβερνητικό, πασοκικό ή νεοδημοκρατικό εναγκαλισμό της ΕΡΤ των τελευταίων 39 ετών. Βρεθήκαμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε πολύ σπουδαία πράγματα. Και προσωπικά ξαναβρήκα την αισιοδοξία μου γιατί βρεθήκαμε ξανά μαζί οι πολίτες να υπερασπιζόμαστε υψηλά ιδεώδη. Και εξηγούμαι: αυτά που υπερασπιζόμαστε είναι εκείνα που δεν έλαβε υπόψη του ο κ. Σαμαράς. Αγνόησε δηλαδή την ομογένεια, που έμεινε αποκλεισμένη από την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης. Δεν έδωσε δεκάρα για τα θέματα εθνικής ασφάλειας που δημιουργούνται, με τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου να πιάνουν πλέον άλλες συχνότητες. Και βέβαια δεν στηρίζουμε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε μια νέα ΥΕΝΕΔ, υπό ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο.

• Μια πρόταση μομφής, αν ανακοινωθεί εκ των προτέρων, αποδυναμώνεται

Το θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής αποτελεί τη δεύτερη επικοινωνιακή γραμμή Μαζινό του επιτελείου της ΝΔ, μετά από τη δήθεν αντίφαση του Αλέξη Τσίπρα για την ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ ασκεί υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που η κυβέρνηση την απομειώνει διαρκώς, θέλουμε να διαφυλάξουμε μια ύψιστης σημασίας, σπουδαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι η πρόταση μομφής. Για το σκοπό αυτό, αναζητούμε πάντα τα προσφορότερα μέτρα προκειμένου να οδηγηθούμε στο ευνοϊκότερο για την κοινωνία αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι γνωστό ότι μια πρόταση μομφής αν ανακοινωθεί εκ των προτέρων, αποδυναμώνεται. Γιαυτό και σήμερα που μιλάμε, θεωρούμε ότι έχουμε δικαιωθεί, με την έννοια ότι μια πρόταση μομφής στη δεδομένη στιγμή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στη συσπείρωση της τρικομματικής κυβέρνησης έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ένα τελευταίο σημείο. Ακριβώς επειδή η Βουλή, πλήττεται από την κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, από τον πρωθυπουργό που δεν παρίσταται κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων που του απευθύνονται, εμείς δεν επιθυμούμε να ευτελίσουμε κάθε είδους διαδικασία, κρούοντας διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου και φωνάζοντας «λύκος, λύκος». Γιατί όταν παραστεί πραγματικά η ανάγκη, τότε οι πολίτες μπορεί να μην μας ακούσουν.


• Πιστεύουμε στις κοινωνικές συμμαχίες και τη δυναμική τους

Από το 2004, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη λογική του Χώρου Διαλόγου και κοινής δράσης με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της πατρίδας μας, εμείς δεν λειτουργούσαμε με όρους ηγεσιών, ούτε αθροίζαμε ποσοστά. Πιστεύουμε στις κοινωνικές συμμαχίες και τη δυναμική τους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αφορά στην οικοδόμηση συμμαχιών που δεν θα αθροίζουν ποσοστά. Εξάλλου, πριν από δύο χρόνια κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το σημερινό σκηνικό με τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, την ανάπτυξη δυστυχώς της νεοναζιστικής ΧΑ στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Καλούμε τους έλληνες και τις ελληνίδες, αν και εφόσον πιστεύουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη ελπίδα για την πατρίδα μας, να μας ακολουθήσουν.

Facebook Comments