Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών με το, όπως όλα δείχνουν, επιτυχές τελείωμα της αύξησης της Πειραιώς.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που στήριξε αποκλειστικά τη Eurobank (για την ακρίβεια κατά 98,56%) και κατά σημαντικό ποσοστό τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, επίκειται να πράξει αναλόγως και στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, άλλωστε, χρειάζεται ελάχιστα ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψει τον μίνιμουμ στόχο του 10%.

Έτσι, από τον Ιούλιο οι ελληνικές τράπεζες θα πληρούν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα νιώθουν «δυνατές» τόσο από την ουσιαστική πλευρά της ενισχυμένης κεφαλαιακής τους θέσης όσο και από την ψυχολογική πλευρά της επιτυχίας.

Το γεγονός ότι τα κατάφεραν να εξασφαλίσουν από τους ιδιώτες μετόχους τους και εν πολλοίς τους μικρούς τα ελάχιστα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να μην κρατικοποιηθούν εξ ολοκλήρου, κερδίζοντας μάλιστα το «στοίχημα» της υπέρβασης του στόχου για το ελάχιστο 10%, δημιούργησε, παρά τη συγκυρία, έναν θετικό απόηχο. Και η Alpha Bank και η Εθνική (της Πειραιώς είναι ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία της αύξησης, αλλά ήδη οι ενδείξεις και οι προβλέψεις για υπέρβαση του 10% είναι θετικές) συγκέντρωσαν ποσοστά 12% και 11% αντίστοιχα, μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που εν πολλοίς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες τώρα, είναι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με διάφορες πρωτοβουλίες και κινήσεις. Θετικά προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται τα πιθανά σενάρια εξαγορών, όπως αυτό της ιδιωτικοποίησης του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αναμένεται ως διαδικασία να ξεκινήσει πριν από το φθινόπωρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η πρόσφατη επένδυση της Fairfax Holdings, του καναδικού fund που επένδυσε στη θυγατρική της Eurobank, την Eurobank Properties, δημιουργώντας ένα πιθανό πρόσφορο έδαφος για επενδυτική συμμετοχή στην ίδια την Τράπεζα, όταν ο σημερινός βασικός της μέτοχος, που δεν είναι άλλος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοινώσει τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του.

Θετική έκβαση

Ούτως ή άλλως, η θετική έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα θετικές και αισιόδοξες εκτιμήσεις ελληνικών και ξένων οίκων. Σύμφωνα με τη Moodys, η επιτυχημένη κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας είναι πιστωτικά θετική (Credit positive ) για την Τράπεζα, ακόμη και αν η Εθνική (όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των assets της, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να επιφέρουν πιέσεις από πλευράς κεφαλαιακής. Η αξιολόγηση αυτή του οίκου αντανακλά την αποκατάσταση της φερεγγυότητας στην Εθνική και την εξασφάλιση της διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα.

Moodys

Με βάση το report της Moodys, η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αυξάνει το pro forma core Tier 1 στο 9,3% τον Μάρτιο του 2013 από 6,4% τον Μάρτιο του 2012 και διασφαλίζει ότι η Τράπεζα θα παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια, παρά το ότι το ΤΧΣ έχει την εξουσία να διορίσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου και θα έχει περιοριστικά δικαιώματα ψήφου.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση έλαβαν και warrants, που τους έδωσαν το δικαίωμα να αποκτήσουν μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ τα επόμενα 4, 5 χρόνια κατά 6μηνα διαστήματα, θεωρείται από τον διεθνή οίκο ότι διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας και τη στρατηγική της κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχουν διασπαστικές αλλαγές στην κορυφή της διοίκησής της.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική που κατείχε το 84,38% στη Eurobank στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής των μετοχών, περιόρισε το ποσοστό της στη Eurobank στο 1,21%. Στη Eurobank, βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την ανακεφαλαιοποίηση, ελέγχει το 98,56% της Τράπεζας.

 

ΧΣ

Facebook Comments