Οι κύριες αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου (ομάδα BRICS), παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις «νέες και πολύπλοκες» εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και επιθυμούν στενότερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών τους, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Reuters.

Ήδη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Kινέζο ομόλογό της, Σι Ζινπίνγκ, όπου συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του πολιτικού συντονισμού στις μακροοικονομικές υποθέσεις, ανέφερε αξιωματούχος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Και οι δύο χώρες, καθώς και οι εταίροι τους στην ομάδα BRICS, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, θέλουν τα κράτη της ομάδας G-20 να προχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους για τη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε ο ίδιος κρατικός υπάλληλος.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση, που θα μπορούσε να ληφθεί, αλλά οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες, σηματοδοτούν μια νέα κίνηση από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ανησυχούν πως μια πιθανή απόσυρση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης θα προκαλέσει έξοδο των επενδυτών από τις αγορές τους.

Οι αναφορές και μόνο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει την αγορά ομολόγων, έριξε το βραζιλιάνικο Ρεάλ σε χαμηλό τετραετίας. Η απότομη υποτίμηση έχει εγείρει ανησυχίες για τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα χρέη σε αμερικανικά δολάρια. Το ασθενές τοπικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να ανατροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στη Βραζιλία με την αύξηση της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Facebook Comments