Kαραμπόλες και… ανασχηματισμό φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες.  Σήμερα, και τυπικά, ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου μίας εκ των μεγαλυτέρων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς, που σημαίνει ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, από τη στιγμή που πέτυχε να καλύψει το κρίσιμο όριο του 10% με συμμετοχή ιδιωτών, διατηρεί τον αυτόνομο χαρακτήρα του, παρά το γεγονός ότι την πλειοψηφία των μετοχών έχει το ΤΧΣ, άρα και των πρώτο λόγο στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων.

Η νέα εποχή στον τραπεζικό κλάδο έρχεται με τη χώρα να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή κι ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση κινδύνευε με διάλυση.

Προς το παρόν το άσχημο σενάριο απεφεύχθη, αν και οι ξένοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με τις τοποθετήσεις νεοφώτιστων υπουργών σε θέσεις κλειδιά, όπως η υγεία και η διοικητική μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος θα κληθεί να δώσει ανάσες στην ήδη χειμαζόμενη οικονομία.

Και προς τούτο συντείνει η τοποθέτηση του κ. Γ. Δαυίδ, βασικού μετόχου της Coca Cola, η οποία προσφάτως άλλαξε έδρα από την Ελλάδα στην Ελβετία, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΧΣ, στην προεδρία της Eurobank, μετά την παραίτηση Χριστοδούλου. Και όχι μόνο αυτό, την θέση του κ. Ν. Νανόπουλου φαίνεται να καταλαμβάνει ένας ακόμα έμπειρος τραπεζίτης, με διεθνή καριέρα, ο κ. Χ. Μεγάλου, ο οποίος αποτελεί στέλεχος της Credit Suisse στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο κ. Ν. Νανόπουλος βρίσκεται σε επαφές με Ελβετικά κεφάλαια για τη δημιουργία είτε επενδυτικής τράπεζας, είτε fund με βάση την Ελλάδα και τη Ν.Α.Ευρώπη, ενώ κάποιες φήμες έκαναν λόγο ότι έχει δεχθεί κρούση από την Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, ο κ. Απ. Ταμβακάκης, τέως CEO της Εθνικής έχει συγκεντρώσει με την συνδρομή κορυφαίων ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, όπως Λάτσης και Βαρδινογιάννης, κεφάλαια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα αποτελέσει τράπεζα – μπουτίκ για τη χρηματοδότηση ελληνικών αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, ενώ στο πλάνο, κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται το άνοιγμα δύο καταστημάτων στην Ελλάδα. 

ΧΣ

Facebook Comments