Η θετική αξιολόγηση από την τρόικα αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και τη χώρα και αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της τελευταίας, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Υποστηρίζει δε πως η θετική αξιολόγηση απαιτεί άμεση λήψη αποφάσεων και αποφυγή της τάσης αναβλητικότητας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η προσπάθεια αναβολής λήψης ακόμη και δυσάρεστων – αλλά αναγκαίων – αποφάσεων δε θα βελτιώσει την κατάσταση αλλά θα απαιτήσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα θα επιτρέψει την αποδέσμευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου του 2013.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, οι μέχρι τώρα επαφές ανάμεσα στην τρόικα και στους υπουργούς δεν έχουν αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις από την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα. Αντίθετα, εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα φθάσει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, έχοντας ολοκληρώσει θετικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στενεύουν τα περιθώρια αισιοδοξίας για το 2013

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ, η Eurobank αναφέρει ότι η μείωσή του κατά 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά η αύξηση των αποθεμάτων περιορίζει τα περιθώρια αισιοδοξίας για το 2013.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η Ελλάδα συμπληρώνει 17 συνεχή τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής.

Facebook Comments