Οι αστυνομικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης έχουν πάρει οδηγίες να αποσυρθούν από την πλατεία Ταξίμ, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόρασης της Τουρκίας. Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα βιώνουν τη δεύτερη μέρα τεράστιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου η αστυνομία μετακίνησε τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί στην Ταξίμ, με στόχο να εμποδιστούν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Πόλης.

Τα διεθνή media αναφέρουν ότι ο σταθμός του Μετρό στην Ταξίμ παραμένει κλειστός, έτσι ώστε να εμποδιστούν άλλοι πολίτες στο να κατέβουν στη διαδήλωσε, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Το πρωί του Σαββάτου πάνω από 30.000 διαδηλωτές έκλεισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου, μεταβαίνοντας από το ανατολικό κομμάτι της πόλης προς το δυτικό, όπου και είχε προγραμματιστεί  νέα διαδήλωση κατά της δημιουργίας.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ. Η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, είναι σχετικά περιορισμένη.

Υπενθυμίζεται πως οι αντιδράσεις εκίνησαν μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στην Ταξίμ, που ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης να χτισθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στο μητροπολιτκό πάρκο της περιοχής.

Η αστυνομία επιχείρησε χθες να καταστείλει τη διαδήλωση με πρωτοφανή βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών που έπνιξε τους διαδηλωτές.

H καταστολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή· εκδηλώσεις αλληλεγγύης είχαν προγραμματιστεί το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

“Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπτουλάγ Γκιουλ και κάλεσε την αστυνομία να ενεργήσει “με μέτρο”.

Από την πλευρά του, νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις ενήργησε με “ακραίο” τρόπο για να καταστείλει τις βίαιες διαδηλώσεις.

“Είναι αλήθεια ότι έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας. Οι αναγκαίες προειδοποιήσεις έγιναν”, τόνισε.

Facebook Comments