Πολύ σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτηρίζεται η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με τις εταιρείες Noble, Delek και Avner, που συνεργάζονται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, για την κατασκευή του πρώτου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού, στην επαρχία Λεμεσού.

Τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών παρουσία των πρεσβευτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Σε δήλωσή του ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι πρόκειται για συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία κατασκευής και λειτουργίας του τερματικού. Πρόκειται, είπε, για «μεγαλεπίβολο έργο στρατηγικής σημασίας». Ο υπουργός σημείωσε ότι ο τερματικός σταθμός στο Βασιλικό, θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή που θα επιτρέψει την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρείων τόνισαν τη σημασία του τερματικού για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Επίσης, επεσήμαναν ότι η κατασκευή του τερματικού θα φέρει πολλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με την «Total» για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής υγροποίησης του υπό σχεδιασμό τερματικού.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία, πλην της πρόθεσης που εξέφρασαν οι δύο πλευρές κατά τη συνάντηση που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της «Total» στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στο Παρίσι, σε σχέση με τη συμμετοχή της εταιρείας στο τερματικό που θα δημιουργηθεί στο Βασιλικό.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων( ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι έρευνες της Noble στο οικόπεδο 12 θα αποτελέσουν την αφετηρία για να μπει η Κύπρος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Είπε επίσης, πως, στα οικόπεδα, όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της «Total» και της «Eni», αναμένεται να βρεθεί φυσικό αέριο εξαπλάσιο από εκείνο του οικοπέδου 12. Οι ποσότητες αυτές, εκτίμησε ο κ. Έλληνας, «θα εντάξουν την Κύπρο στις 25 πιο παραγωγικές χώρες φυσικού αερίου στον κόσμο».

Facebook Comments