Η Πορτογαλία θα ξεκινήσει και πάλι τις δημοπρασίες ομολόγων αργότερα φέτος και ετοιμάζεται να προσφέρει τίτλους σε ιδιώτες αποταμιευτές στο πλαίσιο της στρατηγικής για έξοδο από το Μνημόνιο και επιστροφή στην τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές έως τα μέσα του 2014, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar.

“Θα εφαρμόσουμε και πάλι το 2013 την πρακτική έκδοσης ομολόγων μέσω δημοπρασιών. Αναμένεται να ετοιμαστούν τα ημερολόγια εκδόσεων”, είπε ο Gaspar σε επιτροπή της Βουλής.

Η δέσμευσή του έγινε παρά την πρόσφατη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων. Τον περασμένο μήνα, η χώρα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων με 10ετή κοινοπρακτική έκδοση, την πρώτη της από τη διάσωση του 2011.

Έκτοτε, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις των τίτλων αναφοράς στη δευτερογενή αγορά. Η τοποθέτηση στο 10ετές ομόλογο του Μαΐου έγινε με απόδοση 5,65%, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς είναι πλέον γύρω στο 6,9%.

Ο Gaspar είπε επίσης ότι η Λισαβόνα πιθανόν να προχωρήσει σε ανταλλαγές ομολόγων για να διαχειριστεί το προφίλ του χρέους της και ότι θα διαθέσει μακροπρόθεσμο χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για να διευρύνει τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι Πορτογάλοι αποταμιευτές.

Η χώρα αναμένεται να βγει από το μνημόνιο έως τα μέσα του 2014. Ο Gaspar, ωστόσο, προειδοποίησε ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

“Θα πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να εγγυηθούμε σταθερή και τακτική χρηματοδότηση μετά τον Ιούνιο του 2014”, είπε. “Οι προοπτικές διαχείρισης του πορτογαλικού χρέους είναι ευνοϊκές αλλά εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών ασφάλισης και αλληλεγγύης”.

Facebook Comments