Σε μια εποχή, που είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την ελπίδα μέσα από τις ανθρώπινες πρωτοβουλίες, δημιουργήθηκε η EMFASIS, ένα καινοτόμο εγχείρημα, εμπνευσμένο από Έλληνες πολίτες, μόνιμους κάτοικους του εξωτερικού, που συνεργάζονται στενά με Έλληνες ειδικούς και εθελοντές, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις συνολικές ανάγκες των ευπαθών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.

Oι ομάδες της EMFASIS FOUNDATION, ενεργούν σε γειτονιές ή σε περιοχές που έχει εντοπιστεί ότι υπάρχουν ευπαθείς θύλακες πληθυσμού και αξιολογούν ατομικά τις ανάγκες τους, παρέχοντας κοινωνική, συναισθηματική και ανθρώπινη υποστήριξη.

Σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής εργασίας στο δρόμο (social street work όπως είναι ευρύτερα γνωστή), ο απώτερος στόχος είναι να καταφέρουν οι συνάνθρωποι μας να επαναποκτήσουν τον αυτοσεβασμό τους, την πίστη στις δυνατότητες τους και μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων, που υλοποιούνται με σεβασμό και  διακριτικότητα, να ανοίξουν το δρόμο  προς τη σταδιακή επανένταξη τους στην κοινωνία.

Η Μαρία Καρρά, ιδρυτικό μέλος της προσπάθειας, που ζει κι εργάζεται στο εξωτερικό από το 1992, μίλησε πρόσφατα στο Human Grid για την ΕMFASIS:  “ Εδώ και χρόνια, οι Έλληνες δοκιμάζονται καθημερινά και καλούνται να θυσιάσουν το βασικό τους δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια.  Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας και συναντώντας τον “νέο – άστεγο” όπως επίσης και χιλιάδες κατοίκους της πόλης που έχουν χάσει τα πάντα αλλά κυρίως την αξιοπρέπειά τους, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα. Αντλούμε ανεξάντλητο κουράγιο από τους ακούραστους Έλληνες ειδικούς, όπως κι εθελοντές μας που επισκέπτονται δρόμους, πάρκα, μαγαζιά, σχολεία, παιδικές χαρές, και στηρίζουν όλους αυτούς που η κρίση βρήκε απροετοίμαστους»

Η ανταπόκριση που βρίσκουμε στο δρόμο είναι άνευ προηγούμενου” προσθέτει η κυρία Καρρά. “Από μητέρες που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους για να εργαστούν, μέχρι οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και χρόνια, κατάκοιτους ηλικιωμένους, σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού μικρών παιδιών, έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και άλλα. Η γειτονιά της πρωτεύουσας είναι ο βασικός άξονας της ελληνικής κοινωνίας και ζητάμε την συμμετοχή όλων για να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη χροιά της… “

Οι ομάδες της ΕΜFASIS εργάζονται καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας, κάνοντας καταγραφή των αναγκών ανά περιοχή και στηρίζοντας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια, συνεργαζόμενοι με τους τοπικούς φορείς και επιστήμονες, έτσι ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο οριστικές λύσεις στις ανάγκες και τα προβλήματά τους.

Η ΕMFASIS χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες και στηρίζεται στη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών ψυχολόγων και άλλων κοινωνικών επιστημόνων για τη στελέχωση των ομάδων της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.emfasisfoundation.org ή καλέστε στα τηλέφωνα 6992 764001, 211 4066140                  

Facebook Comments