Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει πίσω της την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία εστέφθη από επιτυχία με αποκορύφωμα την υπερκάλυψη της Πειραιώς ή τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Eurobank,  η αγορά δεν μπορεί να δει μακρύτερα από το δάχτυλό της, αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Οι αποκρατικοποιήσεις κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Η αποτυχία της ΔΕΠΑ, αλλά και κίνδυνος να αποχωρήσει η μία και μοναδική κοινοπραξία που υπέβαλε προσφορά για τον ΟΠΑΠ, η Emma Delta, καθιστά τους επενδυτές επιφυλακτικούς.

Είναι θέμα χρόνου, αν οι αποκρατικοποιήσεις πάνε παρά πίσω ή αν αποτύχει η αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα, οι ξένοι ν’ αρχίσουν να πυροβολούν με νέες εκθέσεις στις οποίες θα καταρρακώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.  Το καλό νέο υπογραφής της συμφωνίας για τον ΤΑΡ, ο οποίος θα διασχίσει τη Βόρεια Ελλάδα, χάθηκε στην ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, διαπιστώνουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, που συνιστούν πλέον γρήγορες κινήσεις στο Χρηματιστήριο.

Συνεδρίαση παγίδα για όσους πίστεψαν στη διάρκεια της αντίδρασης και bear trap για όσους τόλμησαν να τοποθετηθούν ενδοσυνεδριακά ήταν η εξέλιξη στο ταμπλό σήμερα.

Ο γενικός δείκτης από τις 857 μονάδες που ήταν τα ενδοσυνεδριακά υψηλά βρέθηκε στα χαμηλά των 825 μονάδων, για να κλείσει τελικά με απώλειες 0,49%, στις 836,58 μονάδες. Η αγορά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό. Και μέχρι τότε θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι συναλλαγές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς διαμορφώθηκαν κάτω και από τα… 40 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 37,2 εκατ. ευρώ, από τις χαμηλότερες της χρονιάς και ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές για τη συνέχεια.

Πάντως, η μετοχή του ΟΠΑΠ άλλα δείχνει, σχολιάζουν οι ίδιοι, κλείνοντας με κέρδη της τάξης του 4%, στα 6,55 ευρώ. Οι αγοραστές επέστρεψαν στα Folli Follie, στα 15,47 ευρώ, η Εθνική με τα κέρδη του 3,27% ξέφυγε σχετικά από την διακεκαυμένη ζώνη των 3 ευρώ, τα ΕΛΠΕ ενισχύθηκαν ενόψει της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, ο Μυτιληναίος στο +2,16% αποτελεί τη σταθερή επιλογή των ξένων στο Χ.Α., ενώ ΕΧΑΕ και Πειραιώς έχασαν τα αρχικά τους κέρδη. Σημειωτέον, ότι σήμερα ήταν μέρα αποκοπής δικαιωμάτων σε Καρέλια, Coca Cola και Motor Oil. Απώλειες για τη Βιοχάλκο και τα ΣΩΛΚ κατά 5,34% και 4,29%, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει ήδη την ανάληψη εργασιών ενόψει κατασκευής του ΤΑΡ.  

Το ενδεχόμενο να πορευτεί χωρίς την Ιντραλότ ο ΟΠΑΠ, αν τελικά τα βρει το ΤΑΙΠΕΔ με την Emma Delta, ήταν ο λόγος που η μετοχή υποχώρησε κατά 6,32%, στο 1,78 ευρώ, με χαμηλά το 1,61. Πωλητές βγήκαν ακόμα στη ΜΕΤΚΑ, οδηγώντας τη μετοχή στα 9,60 ευρώ, στην Jumbo, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.

ΧΣ

Facebook Comments