Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών περικοπών, ύψους 11,5 δισ. λιρών (13,4 δισ. ευρώ), μετά την ανακοίνωση των στοιχείων περί υποδεέστερης της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης.

Άλλες 144.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν στον δημόσιο τομέα το φορολογικό έτος 2015-2016, ανέφερε ο Όσμπορν στην επισκόπηση των κρατικών δαπανών που έδωσε στην δημοσιότητα, ανακοινώνοντας περικοπές ύψους ως και 10% σε ορισμένα υπουργεία και διευθύνσεις του κρατικού μηχανισμού.

Στην προηγούμενη τέτοια επισκόπηση, το 2010, ο Όσμπορν είχε αναφερθεί σε σχέδια που προέβλεπαν τον μηδενισμό του ελλείμματος και τον τερματισμό των δημοσιονομικών περικοπών το 2015, έγκαιρα για τις προσεχείς γενικές εκλογές στη Βρετανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι αναγκάστηκε να λάβει «δύσκολες αποφάσεις», ωστόσο πρόσθεσε πως η χώρα «βγαίνει από την εντατική», και μεταβαίνει «από την διάσωση στην ανάκαμψη».

Ο Όσμπορν είπε ότι η οικονομία της Βρετανίας, η οποία μόλις απέφυγε μια ύφεση με τριπλή πτώση (triple-dip recession) το πρώτο τρίμηνο του έτους αντιμετωπίζει «προκλήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό», αναφερόμενος στην κρίση στην ευρωζώνη και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Από τις περικοπές θα εξαιρεθούν μόνο το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS), τα σχολεία και η διεθνής βοήθεια. Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών αντιθέτως θα δουν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό τους να αυξάνεται κατά 3,4% – γεγονός το οποίο αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με την τρομοκρατία.

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε επίσης επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια ύψους 50 δισεκ. λιρών το 2015, περιλαμβανομένων 9,5 δισ. λιρών για τον τομέα των μεταφορών. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας χαρακτήρισε το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα για την βελτίωση υπαρχόντων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και την κατασκευή νέων το μεγαλύτερο από τον 19ο αιώνα.

Facebook Comments