Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall και τα στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας να δίνουν πάτημα για κέρδη στους επενδυτές.

 

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο στην πράσινη εικόνα των ταμπλό κατέγραψαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

 

Στο Λονδίνο, ο FTSE ενισχύθηκε 1,03% στις 6.165 μονάδες, με τις μετοχές των Afren και της Lekoil να καταγράφουν μεγάλα κέρδη.

Ο CAC ανέβηκε 2,09% στις 3.726 μονάδες, με τον τίτλος της Unibail – Rodamco να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στη γαλλική αγορά.

Ο DAX σημείωσε κέρδη 1,66% στις 7.941 μονάδες.

 

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 2,83% στις 7.823 μονάδες. Ο λόγος της μεγάλης ανόδου εντοπίζεται στην αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας σε neutral από την Citigroup, με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Μαδρίτη να καταγράφουν ράλι κερδών.

 

O FTSE MIB κέρδισε 2,045 στις 15.363 μονάδες.

 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε 1,905 στις 285 μονάδες.

 

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% φέτος και κατά 1,9% το επόμενο έτος, είπε το ινστιτούτο Ifo την Τετάρτη.

 

Τον Δεκέμβριο το Ifo είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,7% για φέτος με τις εκτιμήσεις του να είναι πιο αισιόδοξες από αυτές της κυβέρνησης και της Bundesbank που αναμένουν για το 2013 ανάπτυξη 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.

 

Η ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ανήλθε στο 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης.

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περιμένει ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα είναι σταδιακή, αλλά εύθραυστη, δήλωσε ο ίδιος σήμερα, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι πτώσης για την ανάπτυξη.

 

Ο Ντράγκι επέμεινε στη θέση της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αρχίσει να βελτιώνεται κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο.

“Βλέπουμε μια σταδιακή ανάκαμψη να ενισχύεται ως το τέλος της χρονιάς και να συνεχίζεται το επόμενο έτος… Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι πτώσης”, δήλωσε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα εξετάσει “με μεγάλη προσοχή την εν δυνάμει αστάθεια στις οποίες εκτέθηκαν οι αγορές τις λίγες τελευταίες εβδομάδες”.

Facebook Comments