Αρχίζει τη Δευτέρα ο νέος γύρος αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, με στόχο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να εγκριθεί η τμηματική αποδέσμευση δόσεων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Financial Times σε δημοσίευμά τους υπογραμμίζουν πόσο εκτός στόχων έχει ξεφύγει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Υποστηρίζουν πως «τα χρήματα τελειώνουν γρήγορα στο ελληνικό πρόγραμμα». Την Τρίτη ο μηχανισμός διασώσεων ανέφερε ότι έχει διανείμει τα 130,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να δώσει η ΕΕ. Μένουν λοιπόν μόνο 14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, έχει σημασία ακόμη και το μικρότερο ποσό, όπως τα  3-4 δισ. ευρώ που έχασε η Ελλάδα από καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει να εκταμιευθούν όλες οι δόσεις τον Ιούλιο, το ζήτημα θα επιστρέψει στο επόμενο τρίμηνο, που δεν θα υπάρχει πλέον το 12μηνο παράθυρο του ΔΝΤ.

Facebook Comments