Η εταιρεία είναι σε διαρκή προσπάθεια διατήρησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Στοχεύει τώρα στους υποθαλάσσιους αγωγούς καθώς τα υποθαλάσσια κοιτάσματα διεθνώς αυξάνονται.Ειδικότερα, ήδη τέτοια κοιτάσματα σύντομα θα εξορυχτούν από Αφρικανικές χώρες (Αγκόλα, Νιγηρία κ.α.)

Η διασπορά των πωλήσεων διεθνώς είναι εξαιρετική (11% Αφρική, 39% Αμερική, 10% Ασία, 10% Ευρώπη πλην ευρωζώνης, 23% Ευρωζώνη και μόνο 6% Ελλάδα).

Σε όλη τη γκάμα των προϊόντων αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από 5 μέχρι 10 αντίπαλα εργοστάσια. Άρα, ήδη η άριστη ποιότητα των προϊόντων της την κατατάσσει σε ένα κλειστό clubπαραγωγών των ειδικών προδιαγραφών αυτών σωλήνων. Παρά δε τα υφιστάμενα μειονεκτήματα των στοιχείων κόστους έναντι των ανταγωνιστών της (υψηλότερο ενεργειακό κόστος, μεταφορικό κόστος, υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος κλπ), η διαρκής αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της υπερ-αντισταθμίζει τα μειονεκτήματα.

Οριστικές αποφάσεις για τον αγωγόTAP θα ληφθούν τον Ιούνιο. Αν υλοποιηθεί πιθανολογείται ότι  μπορεί να προσθέσει 500 εκ. πρόσθετο κύκλο εργασιών, ενώ μπορεί να διεκδικηθεί υπό προϋποθέσεις και τμήμα των σωλήνων του επί του τουρκικού εδάφους αγωγού.

Είναι ωστόσο πιθανό σε επόμενη φάση να υλοποιηθεί και ο Nabucco (ή αντίστροφα) δεδομένου ότι βρέθηκε και νέο κοίτασμα στο Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, οι  ευρωπαϊκές ανάγκες σε αέριο αναμένεται να αυξηθούν δικαιολογώντας  έτσι την κατασκευή και των δύο αγωγών.

Facebook Comments