Μπορεί το δολάριο και ειδικότερα ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR) να βαδίζει προς όγδοη ημέρα ανόδου σε εννέα συνεδριάσεις, ωστόσο, η κίνηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως σταθεροποίηση αντανακλώντας το επενδυτικό συναίσθημα.

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν η Fed ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το QE3 έως τα μέσα του 2014, όλα τα assets παγκοσμίως κατακλύστηκαν από αναποφασιστικότητα δεδομένων των επιπτώσεων που θα έχει η απόφαση της Fed στα επιτόκια.

Στην ουσία αυτά τα assets που επωμίστηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 22 Μαΐου, όταν για πρώτη φορά ο Ben Bernanke «άνοιξε» το θέμα της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μπορεί να υποτεθεί ότι θα ήταν επενδύσεις υψηλού ρίσκου χωρίς τη στήριξη του QE. Ειδικότερα, αυτά που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα ήταν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια κατάσταση μικρότερης ρευστότητας.

Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, που είπε ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει «υποστηρικτική στο άμεσο μέλλον», πολλοί άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζες (Asmussen, Noyer, Knot) προχώρησαν σε δηλώσεις επιβεβαιώνοντας ότι οι ενέργειες τόνωσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ ήρθαν για να μείνουν.

Συνήθως οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις τείνουν να αποδυναμώσουν το ευρώ, αν και σε αυτή την περίπτωση επωφελήθηκε δεδομένου ότι οι δηλώσεις επέδρασαν θετικά στη μείωση των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων.

Facebook Comments