Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει στείλει κανένα επίσημο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα, ούτε έχει εκφράσει επισήμως κάποια διαφωνία με τις προτάσεις της Αθήνας σχετικά με το ασφαλιστικό, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που θέλουν το Ταμείο να έχει ενστάσεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή να ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση, προσθέτοντας με νόημα ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται με ανεπίσημες διαρροές.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις διαρροές των τελευταίων ημερών και – εφόσον δεν ισχύουν – να τις διαψεύσει, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά εξ αρχής έχει τηρήσει την δέσμευσή της να μην διαπραγματεύεται μέσω διαρροών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως το Ταμείο «βάζει τον πήχη πιο ψηλά» σε σχέση με τους υπόλοιπους θεσμούς, όμως ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Πάντως, σε μία έμμεση προειδοποίηση προς τους πιστωτές, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί χρόνος με παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τονίζοντας μάλιστα ότι αν οι συζητήσεις διαρκέσουν μήνες υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του όλου προγράμματος.

«Σημαντικό είναι όλοι να δουλέψουμε με κάποιο χρονοδιάγραμμα […] Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν τελειώνει», είπε.

Facebook Comments