Η μια επαγγελματική ομάδα μετά την άλλη διαμαρτύρεται για το «σχέδιο» Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, διαπραγματεύεται υπό μη θεσμικές συνθήκες με την κυβέρνηση και το παράδοξο είναι ότι τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, κάτι κερδίζει. Το αρχικό κείμενο δηλαδή επί του οποίου γίνονται παρατηρήσεις και ζητούνται αλλαγές από τους θεσμούς, η κυβέρνηση το έχει ήδη αλλάξει και μάλιστα σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των δανειστών. Παράξενη στρατηγική.
 
Διαπραγματεύονται, δηλαδή, το «σχέδιο» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με δύο διαφορετικά κείμενα στην πράξη. Προφανώς κάποιον κοροϊδεύουν, ενώ διαπραγμάτευση με θεσμικά χαρακτηριστικά δεν είναι ούτε αυτή που γίνεται στο εσωτερικό ούτε αυτή που γίνεται με τους θεσμούς.
 
Στο εσωτερικό δεν έχουν καλέσει προς συζήτηση ούτε τις μεγάλες εργατικές οργανώσεις. Οι μόνες επαφές που γίνονται είναι με όσους διαμαρτύρονται. Στο εξωτερικό οι επαφές γίνονται μέσω emails, με άτυπα δηλαδή κείμενα, όπου περιγράφονται μόνο οι προθέσεις, καθώς η «τρόικα» βλέπει τι γίνεται και δεν επιστρέφει στην Αθήνα. Επίσης παράξενη στρατηγική.
 
Την ίδια στιγμή το περιβάλλον αλλάζει διεθνώς. Στο Νταβός συζήτησαν για Κίνα, Brexit πετρέλαιο. Στην Ευρώπη στα θέματα της χρονιάς δεν υπάρχει η Ελλάδα. Υπάρχει τα παραπάνω και παραδόξως θέματα όπως: πως οι χώρες του πυρήνα θα αντιμετωπίσουν την ομαδοποίηση των χωρών μελών της ΕΕ από το πρώην ανατολικό μπλοκ οι οποίες πριν από κάθε σύνοδο ή συμβούλιο συναντώνται και καθορίζουν από κοινού στην στάση τους.
 
Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει, λίγο πριν την απόφαση για την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα, την κατάργηση της εξαίρεσης στους κανονισμούς του (systemic exemption), που επέτρεπε την χορήγηση μεγαλύτερων δανείων όταν η χρεοκοπία μιας χώρας ενέχει συστημικό κίνδυνο. Η εξαίρεση αυτή είχε επιτρέψει στο Ταμείο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010, όταν η κρίση στην ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειο της, αποφασίζοντας το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία σε σχέση με το μερίδιο της χώρας στους πόρους του οργανισμού.
 
Από όσο μαθαίνω, νέα λεφτά από το ΔΝΤ βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, δεν πρέπει να περιμένουμε, καθώς το εν λόγω όριο το υπερβαίνουμε. Τι πρέπει να περιμένουμε; Άγνωστο. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε μόλις έφυγε από το γραφείο του Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα να δηλώσει σε «θεσμική» γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα καλεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το δήλωσε έτσι, χωρίς να λάβει δεσμεύσεις ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει; Θα χρειαστεί να πείσει το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά; Ακόμα μια παράξενη στρατηγική.
 
Μέσα σε όλα ο πρωθυπουργός, μετέβη στο Νταβός για να απευθύνει κάλεσμα στους επενδυτές, επικαλούμενος κάτι «παράξενα» στοιχεία για τον κόσμο της αγοράς, όπως ότι το ΕΣΠΑ έκλεισε με απορροφητικότητα 97%. Ακατανόητη επιχειρηματολογία. Ο επενδυτής θέλει να μάθει πως θα διευκολυνθεί η επένδυσή του ώστε να παράγει υπεραξίες σε μια χώρα που στα μάτια τους είναι μέσα στα συντρίμμια. Βλέπουν για παράδειγμα τι έχουν πάθει οι επενδυτές που έβαλαν τα λεφτά τους στις τράπεζες κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μετά την μεγάλη πτώση των τελευταίων εβδομάδων στο χρηματιστήριο, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση. Επίσης παράξενη, αλλά όχι ασυνήθιστη στρατηγική.
Που να τους έλεγε και την πλήρης αλήθεια για την διακυβέρνησή του, όπου όλα συγκεντρωθεί γύρων από την αδιανόητη ιδέα ότι πρέπει να παράγουν οι ιδιώτες για να ξοδεύει το κράτος.

Facebook Comments