Το γεν και τα commodity currencies σημείωσαν τις πιο αξιόλογες μεταβολές κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ασιατικών αγορών. Ειδικότερα, το γεν δέχτηκε πιέσεις με την ισοτιμία USDJPY να αναρριχάται στο επίπεδο του 99,00 στον απόηχο σειράς μακροοικονομικών στοιχείων που επιβεβαίωσαν τη διατήρηση του αποπληθωρισμού στο -0,3% το Μάιο σε ετήσια βάση, τη σταθεροποίηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,1%, μια αύξηση της τάξης του 2,0% στη βιομηχανική παραγωγή και την άνοδο 1,5% στο λιανικό εμπόριο. Απογοητευτική ήταν η πτώση κατά -1,6% στις καταναλωτικές δαπάνες.

Σε γενικές γραμμές τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η κυβερνητική οικονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία έχουν αποτέλεσμα. Για την αγορά η βασικότερη ανησυχία είναι αν η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τους ίδιους «επιθετικούς» ρυθμούς και αν θα επεκτείνει τις προσπάθειες στήριξης προς επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Αντίστοιχα, πιέσεις δέχτηκαν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας νωρίτερα με την ισοτιμία AUDUSD να διασπά τα χαμηλά επίπεδα στο 0,9265/70.

Η ισοτιμία EURUSD βρέθηκε να διαπραγματεύεται στο εύρος ανάμεσα στο 1,3040 και το 1,3070 περίπου.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές ανακοινώσεις έδειξαν άνοδο 0,8% στις λιανικές πωλήσεις το Μάιο στη Γερμανία έναντι εκτίμησης για 0,4%, ενώ στη Βρετανία οι εθνικές τιμές κατοικιών τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στο 0,3%, κάτω από τις εκτιμήσεις για αμετάβλητη μέτρηση στο 0,4%.

Συνεχίζονται σήμερα οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed και οι δηλώσεις τους αναφορικά με το πρόγραμμα QE και την μείωσή του θα επηρεάσουν την ισοτιμία USDJPY.

Ακόμα περιμένουμε τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γερμανία για τον Ιούνιο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη Michigan στις ΗΠΑ για τον ίδιο μήνα.

Facebook Comments