Τέλος στο φαινόμενο της επ’ αόριστον ισχύος των προσωρινών κατά τα άλλα δικαστικών διαταγών, βάσει των οποίων επαναπροσλαμβάνονται στις υπηρεσίες τους συμβασιούχοι, σχεδιάζει να θέσει η κυβέρνηση αναζητώντας με αυτόν τον τρόπο «λύση» και στο μείζον θέμα των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο συνολικά 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Η «εκκαθάριση» του Δημοσίου από τους συμβασιούχους, οι οποίοι επαναπροσλαμβάνονται με προσωρινές διαταγές παρά τη λήξη των συμβάσεών τους, αναμένεται να συντελέσει στη γενικότερη μείωση του Δημοσίου και να συνεισφέρει περί τις 6.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου.

Η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται» δήλωσε (Βήμα FM) ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δίνοντας τον «τόνο» για τις «προθέσεις» της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η προώθηση της σχετικής ρύθμισης αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο και θα είναι άμεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «βάση» για τη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου θα αποτελέσει η αντίστοιχη ρύθμιση που είχε καταρτιστεί επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη. Σημειωτέον ότι η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις προσωρινές διαταγές για υποθέσεις συμβασιούχων είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης διένεξης μεταξύ του κ. Ρουπακιώτη και του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Το σκεπτικό της «ρύθμισης Ρουπακιώτη», η οποία, ωστόσο, δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, στηρίζεται στη μειωμένη χρονικά ισχύ των προσωρινών διαταγών και στην ταχύτερη εκδίκαση των αγωγών που αφορούν υποθέσεις συμβασιούχων του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα πρέπει να γίνεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης, ενώ η κύρια υπόθεση θα πρέπει να έχει συζητηθεί εντός ενός μηνός και σε -εξαιρετικές περιπτώσεις- εντός διμήνου. Το ίδιο «αυστηρά» είναι τα χρονοδιαγράμματα και για την εκδίκαση της κύριας αγωγής, καθώς επιτρέπεται μία αναβολή εντός δύο μηνών, ενώ για δεύτερη αναβολή θα πρέπει να συντρέχει «λόγος ανωτέρας βίας». Η νέα δικάσιμος σε αυτήν την περίπτωση προσδιορίζεται εντός ενός μηνός. Ως προς την έκδοση της απόφασης ορίζεται όριο δύο μηνών από τη συζήτηση, όταν αυτή αφορά εργατικά.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, της μείωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου, συζητήθηκε και το θέμα της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών. Γ. Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει η ΔΕΚΟ, αλλά να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή της, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν και απολύσεις αργότερα.

Facebook Comments