Την αναβαθμισμένη σημασία εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας της αζέρικης κρατικής εταιρείας ενέργειας Socar να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή αγορά διανομής φυσικού αερίου υπογράμμισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, στον απόηχο της επιλογής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη.

«Η απόκτηση μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες για τη Socar. Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία διαθέτει ένα τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα παράσχει υγροποιημένο αέριο στην Ελλάδα, και μετέπειτα θα διασφαλίσει την παροχή αερίου στις βαλκανικές χώρες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Αμπντουλάγιεφ.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Socar, ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία των συμβάσεων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έπειτα από αρκετούς μήνες.

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα επιτρέψει στην Socar να συμμετάσχει σε ποικίλα επενδυτικά σχέδια στη Βαλκανική, ιδιαίτερα το σύστημα διανομής αερίου της Αλβανίας, το οποίο από παλαιότερα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Μπακού.

Υπενθυμίζεται ότι η Socar ήταν ο μοναδικό υποψήφιος επενδυτής που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ στα μέσα Ιουνίου. Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι αζέροι έχουν καταθέσει βελτιωμένη προσφορά ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με αζέρικα μέσα ενημέρωσης, ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης δήλωσε πρόσφατα ότι η Socar έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου, και τη χρήση υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη βαλκανική χώρα.
 

Facebook Comments