Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας

MarketNews

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, δεύτερος τη τάξει στη συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου και αρχιτέκτονας της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ως σήμερα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι επελέγη για να τον διαδεχθεί.

Η αποχώρηση του Γκάσπαρ αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγράψει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου, και μάλιστα σημειώνεται σε μία χρονική στιγμή που απέχει λίγο από την νέα αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκάσπαρ –στον οποίο η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού επιρρίπτει ευθύνες για τη σκληρή πολιτική που έχει καταρρακώσει την οικονομία της χώρας– τονίζει πως εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει λόγω της μείωσης της αποδοχής που έχαιρε το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Οι κίνδυνοι κι οι προκλήσεις στους καιρούς που έρχονται είναι τεράστιοι. Αξιώνουν κυβερνητική συνοχή. Είναι πεποίθησή μου πως η αποχώρησή μου θα συμβάλλει στην χαλύβδωση της ηγεσίας και της συνοχής στην κυβέρνηση», επισήμανε στην επιστολή του ο παραιτηθείς υπουργός.

Η ντι Αλμπουκέρκι, η οποία αντικαθιστά τον Γκάσπαρ, ήταν εκείνη που χειρίστηκε την επιτυχή επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές ομολόγων στις αρχές του έτους.

Ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Informação de Mercados Finaceiros Φιλίπε Γκαρσία, η επιλογή της ντι Αλμπουκέρκι αποτελεί ένα δείγμα συνέχειας, «ένας τρόπος να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που προκάλεσε η αποχώρηση ενός υπουργού ο οποίος έχαιρε της αποδοχής των διεθνών εταίρων» της Πορτογαλίας.