Ευθέως εμπλέκεται πλέον το ΤΧΣ με τις εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α., οι οποίες έχουν δάνεια και μετοχές στις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο Χ.Α. από τις κινήσεις των βασικών μετόχων είναι αποκαλυπτικά, όπως και έκδηλοι πια οι φόβοι και οι ανησυχίες των βασικών μετόχων και ιδιοκτητών μήπως αλλάξει κάτι στις σχέσεις τους με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά, όπως αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές, είναι μήπως η τρόικα απαιτήσει, μέσω του ΤΧΣ, την μετοχοποίηση όλων των δανείων ή τέλος πάντων των δανείων εκείνων που δεν εξυπηρετούνται με ταυτόχρονη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Είναι μία τάση που ακολουθείται, σύμφωνα με τους ίδιους και στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στην αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις απώλειές τους όσο γίνεται περισσότερο.

Οι επιχειρηματίες πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί προς τους μετόχους τους, ότι υπάρχουν συμφωνίες με τις τράπεζες που ήδη τηρούνται και πως θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο των business plans που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Πλην όμως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που εκτιμούν πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση το ΤΧΣ θα πιέσει τις τράπεζες να ξεκαθαρίσουν και ταυτόχρονα να ξεσκαρτάρουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την αγορά, εντάσσεται η συμφωνία της Σφακιανάκης ή της Σάτο την περασμένη εβδομάδα με τις τράπεζες, αναδιαρθρώνοντας τις δανειακές τους υποχρεώσεις ή οι νέες επαφές της διοίκησης του Κατσέλη με τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ματαιωθεί η πτώχευση.

Χθες, έγιναν γνωστές άλλες τέσσερις περιπτώσεις εταιρειών όπου το ΤΧΣ έχει πλέον μετοχική σχέση μαζί τους και όλα δείχνουν ότι θα πιέσει για deals, όπως εκτιμάται ότι θα γίνει και μάλιστα άμεσα, στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ο γεωργιανός fund manager κ. Kahka Bendukidze εμφανίζεται με 43% στις 20/6 από 53% πριν. Επίσης, εμφανίζεται η ΕΤΕ με 6,040% από 16,940%, η Alpha με 9,880% και το ΤΧΣ με 16,940%.

Στον Μαίλλη, η ΕΤΕ εμφανίζεται με 7,920% από 23,180% και το ΤΧΣ, μέσω της Alpha Bank με 25,530%. Στον Νίκα, το Ταμείο εμφανίζεται με 11,990% στις 20/6, παίρνοντας στην ουσία το ποσοστό της Εθνικής. Επίσης, το ποσοστό της Εθνικής μειώθηκε σε 12,440% στην Altec από 25,670%.


ΧΣ

Facebook Comments